Linux nastavio pad i u rujnu

Linux nastavio pad i u rujnu
DepositPhotos

Linux se u kolovozu nije proslavio po pitanju udjela na tržištu operativnih sustava, ali rujan je bio još gori! Samim time, jasno da su mjeseci prije bili podosta nerealno u smislu korištenja tog operativnog sustav jer premašio je u jednom trenutku tri posto.

Ali, da ne duljimo, Linux se u rujnu domogao svega 1,47 posto udjela, osjetno manje od 2,69 posto u kolovozu. Primjerice, tijekom srpnja Linux je činio čak 3,61 posto udjela i to je zapravo bio rekord za kreaciju Linusa Torvaldsa.

Dakle, na mjesečnoj razini riječ je o padu većem od jedan posto, što je NetMarketShare zapravo predvidio prije dva mjeseca jer su se ljudi počeli vraćati na radna mjesta, završio je i službeno razvoj kernela 5.8, a i sezona godišnjih odmora bila je u punom jeku. Sve to utječe na Linux, koji izvan poslovnog sektora nema previše korisnika koji bi uzurpirali stanje na tržištu.

Najviše se u ovoj priči takvoj prethodnoj situaciji mooglo zahvaliti Ubuntu, distribuciji za Linux koja je činila 2,57 posto od ukupnog udjela i zapravo sama nosila kompletan rezultat s obzirom da je na ostatak "otpalo" nešto više od jedan posto. Primjerice, Linux Mint je bio na nula posto, odnosno, njegov udio nije mjerljiv zbog preslabe prisutnosti na desktop računalima.

Samim time, moglo se odmah reći da "rekordne brojke" nisu u širem smislu velika stvar. Microsoft i Apple imaju uz sebe daleko više uređaja, ali jasno je da Linux raste. Barem kad se gleda to što tvrdi NetMarketShare, koji se bazira na stotinama milijuna posjeta najpopularnijim web stranicama na svijetu. No, kako rekordi nisu trebali utjecati na euforiju, tako ni pad ne treba utjecati na očaj. Linux je stabilan i brige nema.

Istovremeno, macOS je "skočio" s 9,55 posto na 9,72 posto, a Windows 10 s dominantnih 86,98 posto na još dominantnijih 88,32 posto...