Linux korisnike napao Ransomware

Linux korisnike napao Ransomware
Fotolia

Linux korisnici nemaju mira, a za to je zaslužan ransomware. Ovaj tip malwera nije nepoznanica te se pojavio 80-ih godina a radi se o izvedenici od riječi ransom (ucjena) i ware (izvedeno od software).

Uglavnom, radi se o kompjuterskom programu za ucjenu gdje se korisnike ucjenjuje da moraju platiti određenu svotu novaca ili neće moći otključati svoje računalo. Da, nije nimalo bezazleno i zanimljivo je kako se ovaj malware koristi da se prijeti policijom ako se ne plati određena svota novaca.

Također, može doći i do šifriranja važnih dokumenata bez mogućnosti da ih kasnije dešifrirate i „oporavite“ nakon što očistite virus. Nimalo bezazleno, morate priznati. Trojan datoteka Linux.Encoder.1 preuzima datoteke koje sadrže zahtjeve do javnog RSA ključa te zlonamjerni program počinje brisanje izvorne datoteke i ključ RSA se koristi za pohranu AES ključeva.

Ako vas zanima koje se svote spominju u ucjenama, onda treba naglasiti kako se tražilo da se plati jedan bitcoin ili 380 dolara. Što se tiče instaliranja ovog virusa, on se pokreće tako da se instalira na način da vam je netko poslao neki download link određenog programa putem maila ili društvenih mreža ili ste sami instalirali neki program putem zaraženog portala. Inače, ni Android nije bio pošteđen „ucjena“....