Linux kernel 5.7 dolazi sa novim exFAT driverom

Linux kernel 5.7 dolazi sa novim exFAT driverom

Linux kernel dolazi do verzije 5.7 kasnije ovog proljeća, a najveći novitet svakako je dodavanje novog exFAT file-system drivera, što znači da više neće postojati ovisnost o starim driverima.

Naime, već neko vrijeme Linux nudi podršku za exFAT, ali starija tehnologija predstavljala je problem, koji se sad može riješiti. I to zahvaljujući Samsungu koji je radio na nadopunama spremnima za verziju 5.7. Ukratko, novi sustav moći će raditi s većim formatiranim medijima.

Nadopunjeni driver će zaobići nepotrebne dionice koje je prolazio stari exFAT sustav te će biti unešen direktno u kernel. Ujedno, novi će se driver nazivati EXFAT_FS. Pritom, treba znati da stariji driver "CONFIG_STAGING_EXFAT_FS" neće nestati samo tako, još će neko vrijeme biti prisutan. Što je i logično, treba obaviti tranziciju na novu tehnologiju. Stoga, dva će drivera neko vrijeme biti jedan uz drugoga.

Samsung je do svog postignuća stigao nakon što je u kolovozu prošle godine Microsoft "otvorio" exFAT file-system i objavio njegove specifikacije. Nakon toga su razne pravne zavrzlame nestale, ali i razjasnile su se eventualne nejasnoće pa su stručnjaci mogli raditi na nečem boljem od onoga što je postojalo u tom trenutku.

Rezime svega jest da će novi driver omogućiti lakši rad za SD kartice koje se vežu uz sustav, a odnosi se to na sve kapaciteta iznad 32GB. Samsungu je to svakako plus, zbog svega što radi, a veže se uz SD kartice.

Osnivač Linuxa Linus Torvalds još se nije oglasio po pitanju ovih noviteta, ali vjerojatno hoće kad se sve skupa finalizira i bude spremno kasnije ovog proljeća. Ali, s obzirom na situaciju u svijetu zbog prijetnje koronavirusom, tko zna hoće li uopće biti nekih pompoznijih oglašavanja, objava i predstavljanja kernela. Nekako se čini da će stići u tišini, mirno i neprimjetno u široj javnosti...

Još iz kategorije

Ukupno izdano više od 441 tisuće propusnica, 84 posto zatražile tvrtke

Ukupno izdano više od 441 tisuće propusnica, 84 posto zatražile tvrtke

05.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci objavljeni danas na pressici kriznog stožera Civilne zaštite pokazuju kako je ukupan broj zahtjeva dosega 454.605 za e-Propusnicama, od čega je odobrenih 441.721 tisuća propusnica, a odbijenih je 12.884 tisuće. Od ukupnog broja e-Propusnica izdano je tvrtkama čak 373.302 e-Propusnica što u ukupnom broju izdanih propusnica čini čak 84,51 posto.

Tržište nekretnina zamrznuto u vremenu, tek manji dio osiguran od potresa

Tržište nekretnina zamrznuto u vremenu, tek manji dio osiguran od potresa

05.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada. Ove okolnosti će svakako utjecati na cijene nekretnina koje su zadnje tri godine u stalnom rastu, no u ovom trenutku je teško odgovoriti u kojoj mjeri.

Apel HUP-a za proširenjem mjera za očuvanje radnih mjesta na tvrtke koje su morale otpuštati bit će usvojen

Apel HUP-a za proširenjem mjera za očuvanje radnih mjesta na tvrtke koje su morale otpuštati bit će usvojen

05.04.2020. komentiraj

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja najavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava da će se na sjednici Upravnog vijeća HZZ-a u ponedjeljak usvojiti zamolba HUP-a kojom je zatraženo da se potpore za očuvanje radnih mjesta omoguće i svim poslodavcima koji su bili primorani otpuštati radnike i zatvoriti tvrtke prije stupanja na snagu paketa tzv. travanjskih mjera Vlade RH.