POTREBNE PROMJENE

Linux je odustao od podrške svakih šest godina i vratio se na dvije godine

Linux je odustao od podrške svakih šest godina i vratio se na dvije godine
Antonio Jularić

Dugoročna podrška (LTS) za Linux kernel se skraćuje jer se pokazalo da je održavanje svakih šest godina ipak previše posla pa će se ona vratiti na dvije, kao i prije 2017., kad je donesena sad promijenjena odluka.

Naravno, ovo nije trenutačno. Linux zajednica još uvijek poštuje trenutne vremenske rokove, tako da su 6.1, 5.15, 5.10, 5.4, 4.19 i 4.14 i dalje na šest godina za podršku, ali će nove jezgre dobiti dvije godine. To je logično jer nakon šest godina brojni se kerneli više ne koriste pa nema smisla baviti se njima i trošiti vrijeme. Također, izvorno LTS proširenje uglavnom je napravljeno imajući na umu i Android, ali i IoT uređaje.

Naime, Google je 2017. naglasio da su potrebne dvije godine za razvoj i da je kernel zaključan blizu početka inženjerskog procesa. Stoga, LTS kernel bi došao do kraja životnog vijeka kad bi se uređaj konačno isporučio, a kupci bi koristili zastarjele kernele za cijeli životni vijek svojih uređaja. Proces razvoja Android kernela kompleksan je posao.

Situacija je potencijalno bolja u današnje vrijeme. Dokumenti o jezgri Androida imaju "matricu kompatibilnosti" Linuxa za svaku verziju Androida, a Android 14 još uvijek podržava pokretanje novih uređaja s Linuxom 5.4, četiri godine starom jezgrom. To će započeti novi prozor podrške pa čak i uz mizerne dvije godine vlasništva, to je kernel star šest godina. To također vrijedi samo za nove uređaje.

Treba razmotriti i pametne satove, gdje su stvari još gore. Pixel Watch toliko se "srami" svoje jezgre Linuxa da nije ni navedena u postavkama, ali uređaj je lansiran 2022. s jezgrom Linuxa 4.19, u to vrijeme starom četiri godine.

Veliki napredak Androida od 2017. je GKI, Googleova "Generička slika kernela", koja skraćuje proces razvoja Android kernela. Nadalje, postoji plan za prelazak na glavni Linux.

Ipak, čak ni GKI telefoni još uvijek ne rade velika ažuriranja kernela. Dobivate manja LTS sigurnosna ažuriranja, ali Pixel 6, prvi GKI telefon, pokrenut je s Linuxom 5.10 i još uvijek je na Linuxu 5.10. To je kernel star tri godine. Ako se ovaj trend nastavi, kada dobije posljednje sigurnosno ažuriranje 2027., imat će kernel star sedam godina. Google je prije rekao da su velika ažuriranja GKI kernela u konačnici u planu.

Priča se i da će Pixel 8 imati dulji period podrške, tako da ćemo možda vidjeti pokretanje velikih ažuriranja kernela s tim uređajem.