Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela
Wikipedia

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.

No, prije tih tema, osvrnuo se Torvalds na nadolazeći kernel 5.8, koji će biti najveći ikad. Upravo zbog te njegove veličine, kasnit će neko vrijeme jer Torvalds smatra da ga treba testirati u još jednom do dva ciklusa više no što se prvotno planiralo.

"Nisam baš ovo očekivao, ali 5.8 bi mogao biti jedna od naših najvećih verzija ikad", ponovio je prvotno ono što je već rekao u poruci poslanoj ljudima na mailing listi.

Zatim je nastavio...

"S 5.8 nema naznaka takvih problema, zbog kojih bi kernel bio veći no što treba biti. Ovaj put se, jednostavno, radi o mnogo utrošenog vremena na razvoj", naglasio je kreator Linuxa.

Ukratko, svaki put dosad je postojao neki podsustav zbog kojeg bi ukupna veličina kernela bila značajnija no planirano. Ali, kod 5.8 nema ništa slično, zbog čega se ta nadolazeća verzija ne ističe previše. Poanta te verzije je ispraviti što treba ispraviti ili nadopuniti.

Prema svemu što govori Torvalds, čini se da neće ovo biti samo najveći kernel nego i "najispoliraniji" u povijesti Linuxa... I tu dolazi problem s održavanjem u prvi plan.

"Problem je što za održavanje kernela trebate raditi konstantno, cijeli dan, svaki dan. Morate provjeravati e-mail poruke, kod koji je netko drugi pisao i reagirati kad to treba, prepoznati kad to treba. Imamo kodere, imamo programere, developere i podosta ljudi koji održavaju kernel, ali premalo. I s vremenom će ih biti još manje, sve mi se čini", priznao je.

No, barem se na pozitivan način osvrnuo prema Appleovom prijelazu na Arm ekosustav.

"Već deset godina tvrdim da je teško naći iskoristiv Arm hardver za developere, ali sad bi Apple to mogao promijeniti na bolje", istaknuo je Torvalds.