Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Foto: Wikipedia

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.

No, prije tih tema, osvrnuo se Torvalds na nadolazeći kernel 5.8, koji će biti najveći ikad. Upravo zbog te njegove veličine, kasnit će neko vrijeme jer Torvalds smatra da ga treba testirati u još jednom do dva ciklusa više no što se prvotno planiralo.

"Nisam baš ovo očekivao, ali 5.8 bi mogao biti jedna od naših najvećih verzija ikad", ponovio je prvotno ono što je već rekao u poruci poslanoj ljudima na mailing listi.

Zatim je nastavio...

"S 5.8 nema naznaka takvih problema, zbog kojih bi kernel bio veći no što treba biti. Ovaj put se, jednostavno, radi o mnogo utrošenog vremena na razvoj", naglasio je kreator Linuxa.

Ukratko, svaki put dosad je postojao neki podsustav zbog kojeg bi ukupna veličina kernela bila značajnija no planirano. Ali, kod 5.8 nema ništa slično, zbog čega se ta nadolazeća verzija ne ističe previše. Poanta te verzije je ispraviti što treba ispraviti ili nadopuniti.

Prema svemu što govori Torvalds, čini se da neće ovo biti samo najveći kernel nego i "najispoliraniji" u povijesti Linuxa... I tu dolazi problem s održavanjem u prvi plan.

"Problem je što za održavanje kernela trebate raditi konstantno, cijeli dan, svaki dan. Morate provjeravati e-mail poruke, kod koji je netko drugi pisao i reagirati kad to treba, prepoznati kad to treba. Imamo kodere, imamo programere, developere i podosta ljudi koji održavaju kernel, ali premalo. I s vremenom će ih biti još manje, sve mi se čini", priznao je.

No, barem se na pozitivan način osvrnuo prema Appleovom prijelazu na Arm ekosustav.

"Već deset godina tvrdim da je teško naći iskoristiv Arm hardver za developere, ali sad bi Apple to mogao promijeniti na bolje", istaknuo je Torvalds.

Još iz kategorije

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

Izložba 'Trenutak' okupila poznate i nagrađivane fotografije snimljene Huawei pametnim telefonima

07.08.2020. komentiraj

U današnje vrijeme brojne vrhunske fotografije snimljene su pametnim telefonima koji su svojom dostupnošću podržali popularizaciju fotografije. Pametne telefone danas često koriste i vrhunski fotografi, a Huawei je zato odlučio okupiti radove poznatih hrvatskih i slovenskih fotografa raznih profila na izložbi nazvanoj 'Trenutak'.