Linus Torvalds o 30 godina Linuxa

Linus Torvalds o 30 godina Linuxa
Wikipedia

Linux je proslavio 30 godina postojanja 25. kolovoza i njegov kreator Linus Benedict Torvalds prisjetio se tih početaka sad već davne 1991. Najprije, sve se činilo kao hobi, ali s vremenom su svi akteri prepoznali potencijal stvaranja nečeg sjajnog i velikog.

Tog 25. kolovoza 1991. Torvalds, tad 21-godišnjak, na Usenet grupi comp.os.minix najavio je da radi na (slobodnom) operativnom sustavu. Naglasio je da se radi o hobiju "koji neće biti ništa veliko". Dodao je i da se radi o AT klonovima za 386 (486).

Tad nitko, pa ni on sam, nije znao da će sve skupa izrasti u nešto tako veliko kao što je danas. A uistinu je veliko jer Linux je temelj svih 500 najjačih računala na svijetu, temelj je svih velikih sustava, podatkovnih centara...

Dapače, Linux je najpopularniji operativni sustav na Microsoftovoj Azure platformi, što je nevjerojatno jer još 2001. je izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer nazivao Linux karcinomom i pozivao da ga se eliminira. Naravno, njemu kao osobi ograničenih pogleda u tom trenutku, smetalo je što postoji besplatni softver koji "kopira" onaj koji se plaća.

Ipak, zajednica je prepoznala što Torvalds nudi i slobodni softver pobijedio je, sve kompanije morale su se prikloniti novom modelu ukoliko su željele opstati.

I iako u ovim trenucima ni tri posto ukupne "računalna populacije" ne koristi Linux, on je načinio toliko promjena na raznim stranama, upravo zato što je opstao i nije odstupao od temelja. A sve to treba zahvaliti upravo upornom i na trenutke tvrdoglavom Torvaldsu.

Koji je prepoznao i potrebu suradnje s komercijalnim kompanijama, neovisno o protivljenju dijela podosta konzervativne zajednice. I u tome je Torvaldsova veličina, zato je uspio i zato Linux prosperira do današnjih dana na tako suveren način. A bit će samo bolji, veći, uspješniji i samim time kvalitetniji.