Linus Torvalds: Linux kernel 5.8 mogao bi biti jedan od najvećih do sada

Linus Torvalds: Linux kernel 5.8 mogao bi biti jedan od najvećih do sada
Wikipedia

Osnivač i prvi čovjek Linuxa Linus Torvalds oduševljene je prvom verzijom kernela 5.8, koji sadrži 800.000 novih linija koda i više od 14.000 promijenjenih datoteka, što čini oko 20 posto od ukupnog broja datoteka u kernelu.

"Nisam baš ovo očekivao, ali 5.8 bi mogao biti jedna od naših najvećih verzija ikad", napisao je Torvalds na Linuxovu kernel mailing listu.

Nije djelovalo kad će sve skupa ispasti baš tako kad je ranije ovog mjeseca Torvalds u žustrom e-mailu odbio sigurnosnu zakrpu načinjenu od strane inženjerea Amazon Web Servicesa jer je uvidio da bi ona mogla umanjiti performanse nekih aplikacija. Očito je takav e-mail pomogao i Torvalds je na svoj način pronašao bolja rješenja, koja su očito upalila.

Što se tiče veličine kernela 5.8, bit će otprilike onolik kao 4.9 iz 2016., kojeg je u to vrijeme Torvalds "okrunio" kao najveći ikad. Dakle, sad je ista priča, nasljednik je stigao. Ipak, vratimo se malo na 4.9 i te izjave, koje se četiri godine kasnije gledaju iz drugačije perspektive.

Naime, iako je 4.9 imao 22 milijuna linija koda, Torvalds danas tvrdi da je bio "umjetno velik", dijelom zbog Greybus driver podsustava, koji je trebao podržavati Googleov projekt Ara, koji nikad nije zaživio, niti se projekt nastavio.

"S 5.8 nema naznaka takvih problema, zbog kojih bi kernel bio veći no što treba biti. Ovaj put se, jednostavno, radi o mnogo utrošenog vremena na razvoj", naglasio je Torvalds.

Ukratko, svaki put dosad je postojao neki podsustav zbog kojeg bi ukupna veličina kernela bila značajnija no planirano. Ali, kod 5.8 nema ništa slično, zbog čega se ta nadolazeća verzija ne ističe previše. Poanta te verzije je ispraviti što treba ispraviti ili nadopuniti.

Prema svemu što govori Torvalds, čini se da neće ovo biti samo najveći kernel nego i "najispoliraniji" u povijesti Linuxa...