LinkedIn nadmašio Salesforce po tržišnoj vrijednosti

LinkedIn nadmašio Salesforce po tržišnoj vrijednosti

Drugi tjedan za redom, vrijednost LinkedIn dionica je veća nego vrijednost dionica Salesforce.com. Završetkom trgovanja u petak LinkedIn dionice vrijedili su 32,56 milijardi dolara, dok je vrijednost Salesforce.com dionica iznosila 29,59 milijardi dolara. Salesforce je miljenik Wall Streeta, i bio je simbol SaaS-a i novog enterprise svijeta, te je prvi nadmašio 1 milijardu dolara godišnjih prihoda. No, rastom LinkedIn-a, tržište je dobilo još jednu kompaniju koja cilja na vodeće mjesto u SaaS svijetu.

LinkedIn je prije svega poslovna društvena mreža, ali sve više prihoda ostvaruju od SaaS rješenja s kojima su prodrli dublje na CRM tržište. Tvrtka se razlikuje i natječe sa SaaS platformama i poslovnim uslugama razvijajući poseban efekt u mreži koji tvrtkama daje izlaz na tržišta.

Salesforce,u srži, nije izgrađen kao mreža poput LinkedIn-a. Tvrtka je inicijalno izgrađena na CRM platformi, ali je u posljednjih nekoliko godina postala pružatelj usluga platforma. Kroz evoluciju, Salesforce je pokazao da ideja o cloud uslugama s pretplatom itekako može uspjeti.

LinkedIn je izradio ekonomski graf s naglaskom na analitiku podataka i algoritme, što ih je gurnulo korak naprijed prema postanku ogromne poslovne platforme. Prema studiji koju je tijekom ljeta proveo FaberNovel , LinkedIn-ov uspjeh i širenje na nova tržišta ovisi o „data mining“ otkrivanju uzoraka i spajanju velike količine podataka, te će iste te analizirane podatke kasnije koristiti za kreiranje novih usluga koje će prodavati putem SaaS modela.

Tvrtka sjedinjuje koncept društvene mreže s tradicionalnom ponudom SaaS rješenja, te tako stvara novu vrstu enterprise platforme koja se proteže kroz različita tržišta.

Prema studiji, gotovo 50 posto prihoda LinkedIn ostvaruje od pružanja poslovnih rješenja. Tvrtka tri puta dnevno mijenja svoj kod, što uvelike pomaže brzom razvojnom ciklusu, te održava kontinuiranu ponudu vrhunske usluge.

Tvrtka se također proširila i na sektor upravljanja prodajom sa svojim Sales Navigator alatom, koji pruža podršku za prodaju putem društvenih mreža. Ova usluga je jasan primjer kako se LinkedIn natječe sa Salesforce konkurentom.

Bessemer Venture Partners je investitor u LinkedIn, te prati od siječnja 2012 godine njihovu tržišnu kapitalizaciju i druge SaaS usluge putem cloud indeksa. Tržišna kapitalizacija LinkedIn-a porasla je za više od pet puta, dok je Salesforce svoju kapitalizaciju više nego udvostručio. Venture grupa je prošlog tjedna ažurirala index, baš u vrijeme kada je LinkedIn počeo nadmašivati Salesforce.

Valja napomenuti da je Salesforce imao banner godine. Cijena dionica na zatvaranju trgovanja u petak je iznosila 49 dolara, te je tvrtka na pragu ostvarivanja 1 milijarde dolara prihoda u jednom kvartalu. U prethodnom kvartalu ostvarili su 957 milijuna dolara prihoda , što je porast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtka predviđa kako će do 2014 godine ostvariti prihode u visini do 4 milijarde dolara, dok su prihodi u 2013 iznosili 3 milijarde , a u 2012 2,2 milijarde dolara.