Licenciran softver Hrvatskoj donosi četiri puta veću gospodarsku korist

Licenciran softver Hrvatskoj donosi četiri puta veću gospodarsku korist
Dražen Tomić

Nova studija udruženja BSA | The Software Alliance i jedne od vodećih svjetskih poslovnih škola INSEAD, zaključuje kako bi porast uporabe ispravno licenciranog softvera imalo jači učinak na hrvatsko gospodarstvo od sličnog porasta uporabe nelicenciranog softvera.

Porast uporabe licenciranog softvera za 1 postotni poen generiralo bi procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje (83 milijuna  dolara), dok bi porast uporabe piratskog softvera istom stopom generirao 143 milijuna kuna (19 milijuna  dolara) - što znači da bi ispravno licenciran softver donio 482 milijuna kuna (64 milijuna  dolara) dodatne gospodarske vrijednosti.

Kompetitivna prednost je da gospodarski učinci ispravno licenciranog softvera je inovativna analiza koja se oslanja na podatke iz 95 zemalja kako bi državnim ekonomijama prikazala dobrobiti korištenja ispravno licenciranog softvera. Studija potvrđuje kako je povećanje korištenja licenciranog softvera u korelaciji sa značajnim porastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da je gospodarski poticajni učinak ispravno licenciranog softvera značajno veći od učinka piratskog softvera.

„Korištenje ispravno licenciranog softvera smanjuje rizike i stvara operativnu učinkovitost koja izravno ulazi u bilancu tvrtke“, rekao je Andrej Matijević, pravni zastupnik BSA u Hrvatskoj i doda da „ova studija potvrđuje kako licenciran softver ne koristi samo tvrtkama - on je i važan generator nacionalnog gospodarskog rasta. Vlada, nadležna tijela za provedbu zakona te industrija u Hrvatskoj trebaju koristiti svaku prigodu koja se ukaže kako bi ostvarili potencijalnu korist smanjenjem stope piratstva i promocijom korištenja ispravno licenciranog softvera“.

Studija također zaključuje kako svaka dodatna kuna uložena u ispravno licenciranje softvera donosi procijenjeni povrat investicije (ROI) od 126 kuna. Usporedbe radi, korištenje piratskog softvera na svaku dodatno uloženu kunu vraća 26 kuna.

Globalno povećanje korištenja licenciranog softvera za 1 postotni poen ubrizgalo bi u svjetsku ekonomiju procijenjenih 73 milijarde američkih dolara, što u usporedbi s 20 milijardi dolara od piratskog softvera, čini razliku od 53 milijarde dolara.

Svaka od zemalja uključenih u istraživanje bilježi veći gospodarski prinos od ispravno licenciranog softvera no od piratskog softvera. Na bazi dolar-za-dolar, povrat investicije od korištenja ispravno licenciranog softvera najveći je u zemljama u razvoju - 437 dolara dodatnog BDP-a u prosjeku. Ipak, korist ostvaruju zemlje na svim dohodovnim razinama: u visoko dohodovnim zemljama, svaki dodatni dolar uložen u licenciran softver ima prosječan povrati investicije (ROI) od 117 dolara; u srednje dohodovnim zemljama povrat iznosi 140 dolara.

„Ranije provedene studije pokazale su kako su usluge dodane vrijednosti isporučivane s ispravno licenciranim softverom pomogle tvrtkama da smanje troškove i povećaju produktivnost. Ovo istraživanje ide korak dalje, kako bi ustanovilo utjecaj korištenja softvera na nacionalnu produktivnost," rekao je Eduardo Rodriguez-Montemayor, stariji INSEAD-ov eLab istraživač.

„Razultati nedvojbeno pokazuju kako je licenciran softver koristan tvrtkama i nacionalnim ekonomijama - ali i kako licenciran softver ima bolji gospodarski učinak od piratskoga, u svim zemljama koje studija uključuje“, zaključuje Eduardo Rodriguez-Montemayor.