Liberalizacija autotaksi prijevoza pozitivna za četiri petine hrvatskih građana

Liberalizacija autotaksi prijevoza pozitivna za četiri petine hrvatskih građana

Foto: DepositPhotos

Četiri petine hrvatskih građana smatra kako je prošle godine provedena liberalizacija autotaksi tržišta pozitivno djelovala na njihove živote, a isti je udio onih koji podržavaju provedenu liberalizaciju. Velika većina ispitanika, njih dvije trećine, kao najveću prednost koju je liberalizacija donijela navode niže cijene autotaksi prijevoza.

Izvršni direktor Digitalne Hrvatske, Đuro Lubura, naglasio je kako je liberalizacija autotaksi tržišta iznimno važna za razvoj digitalnog društva, budući da je u sklopu nje uvedena mogućnost korištenja elektroničke aplikacije umjesto taksimetra.

Istraživanje je provela Promocija Plus upotrebom CATI metode na uzorku ispitanika iz hrvatskih gradova u kojima je dostupno više pružatelja autotaksi usluga. Istraživanje je provedeno krajem kolovoza i u prvoj polovici rujna ove godine.

„Od donošenja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, putnicima i taksistima je omogućeno povezivanje putem elektroničkih aplikacija. One čine uslugu dostupnijom, ali i transparentnijom jer unaprijed pokazuju cijenu vožnje te najavljuju putniku koji vozač dolazi po njih i s kojim vozilom. Ocjenjujem kako je ovo jedna od uspješnijih reformi Vlade Andreja Plenkovića kojom se otvara put uvođenju digitalnog društva. Ne smijemo zaboraviti da je ulazak velikih svjetskih igrača poput Ubera potakao i domaće taksi kompanije i udruženja da na tržište stave svoje elektroničke aplikacije“, rekao je Lubura.

Ispitanike se pitalo i da se izjasne o mogućnosti provođenja slične liberalizacije u drugim gospodarskim sektorima. Samo 12 posto njih potpuno se protivi daljnjoj liberalizaciji, njih 32 posto bi posve liberaliziralo gospodarstvo, a 39 posto ih želi liberalizaciju uz određene izuzetke. Zdravstvo i obrazovanje su dva sektora koje su hrvatski građani najmanje skloni liberalizirati, dok velika većina želi liberalizaciju poštanskih usluga, energetike i gospodarenja šumama.

„Istraživanje je potvrdilo našu pretpostavku da su hrvatski građani svjesni važnosti liberaliziranog autotaksi tržišta za turizam. Njih čak dvije trećine izjasnilo se kako liberalizacija u većoj mjeri ili iznimno koristi turizmu. Zadovoljni smo kako su hrvatski građani prihvatili liberalizaciju autotaksi tržišta. Rezultati istraživanja su u skladu s drugim našim saznanjima prema kojima Hrvati prednjače u Europi u otvorenosti prema upotrebi novih tehnologija u svakodnevnom životu, iako infrastruktura često kaska za željama građana“, rekao je Lubura.

Još iz kategorije

United Grupa postigla sporazum o preuzimanju bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf od Intrusta

United Grupa postigla sporazum o preuzimanju bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf od Intrusta

27.01.2021. komentiraj

United Grupa objavila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju najveće bugarske novinske kompanije Vestnik Telegraf EOOD od kompanije Intrust EAD. U sklopu United Grupe, u Hrvatskoj posluje telekom operater Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV kao i portal dnevnik.hr.

Do 2050. godine globalna potrošnja električne energije će se udvostručiti

Do 2050. godine globalna potrošnja električne energije će se udvostručiti

27.01.2021. komentiraj

Prije više od 200 godina i njezinog otkrića, električna energija pomogla je poboljšati životni standard. Omogućila je društvu da se širi i napreduje. Potaknuta potrebom sprečavanja klimatskih promjena, kompanija Hitachi ABB Power Grids, kao jedan od lidera industrije, okreće se energetskoj budućnosti neutralnoj prema ugljičnom dioksidu, svjesna da je energetska tranzicija presudna u budućnosti.

Huawei Technologies donirao tablete i knjige školama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije

Huawei Technologies donirao tablete i knjige školama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije

27.01.2021. komentiraj

Ravnatelji škola u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije u Sisku su od predstavnika tvrtke Huawei Technologies Hrvatska primili donaciju 400 tableta i knjiga u sklopu projekta “1000 Dreams” za osnovne škole u Glini, Petrinji i okolici.