NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Las Vegas Sphere treba brzinu od 400GB/s da bi prikazivala sadržaj u 16K

Las Vegas Sphere treba brzinu od 400GB/s da bi prikazivala sadržaj u 16K
Sphere se sastoji od 27 čvorova (eng. nodes) i ima 4PB (ili 4000TB) flash memorije za reprodukciju
Depositphotos

Nije tajna da famozni Las Vegas Sphere pokreću najnaprednije tehnologije, među kojima su unutarnji LED zaslon od 16K i sustav kamera ultra visoke rezolucije od 18K, no pojavili su se detalji o skladištu nešto istočnije od Las Vegasa, koje koristi  ta ogromna arena namijenjena glazbenoj i zabavnoj industriji.

Iz Hitachi Vantare je detaljno opisano kako njihova softverska tehnologija obrađuje Sphereov izvorni i impresivni sadržaj te pomaže u njegovom prijenosu na unutarnji LED zaslon od 15.000 četvornih metara i Exosphere od 54.000 četvornih metara.

Konkretnije, riječ je o Hitachi Content Software for File, koji se opisuje kao "softverski definirano, distribuirano rješenje za pohranu paralelnog datotečnog sustava visokih performansi", sastavni je dio cijele priče. Sastoji se od 27 čvorova (eng. nodes) i ima 4PB ili 4000TB flash memorije za reprodukciju unutar Spherea.

Sustav "streama" sadržaj u stvarnom vremenu na medijske poslužitelje 7thSense, a svaki "streama" 4K video pri 60 frameova u sekundi.

"Sphere predstavlja novo, potpuno imerzivno i vizualno snažno iskustvo zabave. Kako bismo bili sigurni da je tehnologija koja stoji iza nje spremna odgovoriti izazovu, blisko smo surađivali sa Sphere timom na testiranju, mjerenju i poboljšanju načina na koji se podaci obrađuju, prenose i projiciraju. Kvalitetno, razlučivost i boja nemaju premca i ovaj je projekt premašio naša ionako visoka očekivanja", rekao je Octavian Tanase, direktor proizvoda u Hitachiju.

Za originalni sveobuhvatni film Darrena Aronofskog "Razglednica sa Zemlje", sustav je morao podnijeti propusnost iznad 400 GB/s uz latenciju ispod pet milisekundi i 12-bitni prikaz u boji pri poduzorkovanju (eng. subsampling) od 444.

"Sphere je dom mnogim prvi put viđenim tehnologijama, od kojih je jedno streaming impresivnog videosadržaja visoke razlučivosti u razmjerima koji nikada prije nisu viđeni", dodao je Alex Luthwaite, potpredsjednik u Show Systems Technology, koji je dio Sphere Entertainment.