Lansiran Pop!_OS 21.10 s novom funkcionalnosti u App Library

Lansiran Pop!_OS 21.10 s novom funkcionalnosti u App Library

Foto: Antonio Jularić

Trenutni hit među Linux distribucijama svakako je Pop!_OS 21.10, koji neki nazivaju najboljim distrom u ovom trenutku. Jer, idealan je za početnike i teško bi se pronašli Linux zaljubljenici da ga ne preporučaju nekome tko tek ulazi u Linux svijet. Ili ga nije savladao...

Naime, Linux bazira postojanje na otvorenosti i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver i sve što korisniku treba nalazi se online, u tzv. distrosima. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Iako računala danas sama po sebi najčešće imaju sve što nam treba, pa nije potrebno za drivere odlaziti u "distro", svejedno postoje usluge koje su odlične same po sebi i izdvajaju Linux od ostalih.

Pop!_OS 21.0 ima novi Linux 5.15 kernel, najnovije Nvidia drivere, poveći dio GNOME 40, nove App Library mogućnosti i cijeli niz noviteta koji će korisnici s velikim zadovoljstvom razotkrivati sami. Ali, postoji i jedna cijela najavljena razlika između prethodnika - System 76 planira kreirati vlastito desktop okruženje! No, o tome više kad se dogodi.

Općenito je System 76 specifičan jer riječ je o kompaniji koja proizvodi prijenosna računala s unaprijed postavljenim Linux operativnim sustavom. Stoga, svjesni svih njegovih nedostataka i prednosti, odlučili su načiniti distro baziran na Ubuntu. I uspjeli...

Podsjeća na Windows operativni sustav već na prvi pogled, a nakon malo korištenja, dojam u tom smjeru još je izraženiji. Posebnost je što sve "ide glatko", bez ikakvih zadrški i problema. Animacije su originalne, ikone pregledne, performanse sjajne i nakon nekog vremena korisnik se privikne na svaki detalj pa normalno radi kao da je uz ovaj distro godinama.

Nadalje, tu su odvojene ekstenzije aplikacije kojima se upravlja ekstenzijama ili proširenjima, a postavljena su i poboljšanja za Lock Screen. Teme s kojima dolazi Pop!_OS jesu svijetla (eng. light) i tamna (eng. dark), što je minimalizam koji se možda neće svidjeti onima željnima malo većeg broja mogućnosti.

Ali, ono što izdvaja ovaj operativni sustav jest automatsko postavljanje prozora jedan uz drugi (eng. tiling), što je izvedeno na maestralan način i iznimno korisno pri radu. Malo gdje će se naći nešto tako dobro izvedeno.

Što se pak tiče aplikacija, tu je Flatpak i poveći broj njih koje se nude kroz taj repozitorij. Uz Flathub se može pristupiti većem broju otvorenih i kvalitetnih aplikacija. Za grafiku je zadužena Nvidia, čiji su driveri predinstalirani...

Još iz kategorije

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

16.01.2022.

I prošla je godina donijela mnoštvo prepreka. Uz sve s čime su se Garmin korisnici se borili prošle godine, zadržan je status quo u zdravstvenom i fitness režimu. Zahvaljujući Garmin Connect, interaktivnom alatu kojeg koriste milijuni ljubitelja fitnessa diljem svijeta za praćenje, analizu i dijeljenje fitness aktivnosti, možemo vidjeti da su Garmin korisnici ponovno imali rekordnu godinu.

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.