Kupujete 3D printer? Obratite pozornost na ove 4 stvari

Kupujete 3D printer? Obratite pozornost na ove 4 stvari

Foto: DepositPhotos

Tehnološki napredak koji su donijeli 3D pisači izniman je, ali dolazi poprilično sporo u komercijalnom smislu, što zbog veličine uređaja, nedostupnosti, cijene... Ali, korak po korak i javnosti su 3D pisači, ili popularnije rečeno printeri, dostupniji nego ikad prije.

Samo, ako se netko odluči kupiti ih, mora dobro razmisliti o četiri stavke prije investicije.

1. Rezolucija

Morate imati na umu kakve modele mislite printati sa svojim 3D uređajem. Ako trebate što više detalja, tad trebate i 3D printer koji nudi što bolju rezoluciju, automatski spremnu za pružanje što više detalja. Dakle, mrate izabrati DLP model. Jer, SLA i FDM neće omogućiti "fine" detalje, tako da je u slučajevima kad ste zahtjevniji po tom pitanju trošenje na HD printer zapravo bacanje novca.

2. Brzina

Vrijeme je novac i 3D printeri su u pravilu spori. Zato, jako dobro odredite želite li sporo ili jako sporo. Ukoliko je brzina primarni kriterij, jako dobro proučite modele prije no što se odlučite za jedan koji bi odgovarao vašim potrebama.

3. Cijena

Iako su rezolucija i brzina važan faktor većini korisnika, treba biti svjestan da su oni jako skupi. Već sami po sebi su skupi, ali ukoliko korisnik ima posebne uvjete, tad su još skuplji. Ako pak trebate što bolje performanse, onda uštedite na materijalu koji koristite za svoje modele. Ako to pak nije moguće, onda ili platite više ili se odreknite jednog od uvjeta koje imate pri kupovini.

4. Veličina

Još uvijek su 3D printeri jako veliki, zauzimaju mnogo prostora, glasni su... Samo, što je manji, manje su šanse da će zadovoljiti prva dva kriterija, ali zato će zadovoljiti treći - troškove. Ponovno je odluka na korisniku, želi li izgubiti neke od performansi pa uštedjeti na prostoru ili će žrtvovati prostor pa dobiti sve ostalo.

Zaključak jest da nije lako kupovati 3D printere i da oni koji imaju ograničen proračun to zapravo ne bi još neko vrijeme ni trebali činiti...

Još iz kategorije

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

22.02.2020. komentiraj

Istraživanje provedeno od strane Contexta pokazalo je da u zapadnom dijelu Europe klasični HDD diskovi umiru jer kroz posljednji kvartal 2019. čak 93 posto prodanih prijenosnih računala imalo je SSD diskove kao primarne za pohranu podataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

22.02.2020. komentiraj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobio je Certifikat prema međunarodnoj normi ISO/IEC 27001:2013 za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS). Certifikat je ravnatelju HZMO-a Ivanu Serdaru danas uručio zamjenik direktora međunarodno akreditirane certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia d. o. o. Dejan Grahovac.

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

21.02.2020. komentiraj

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.