Kupujete 3D printer? Obratite pozornost na ove 4 stvari

Kupujete 3D printer? Obratite pozornost na ove 4 stvari

Foto: DepositPhotos

Tehnološki napredak koji su donijeli 3D pisači izniman je, ali dolazi poprilično sporo u komercijalnom smislu, što zbog veličine uređaja, nedostupnosti, cijene... Ali, korak po korak i javnosti su 3D pisači, ili popularnije rečeno printeri, dostupniji nego ikad prije.

Samo, ako se netko odluči kupiti ih, mora dobro razmisliti o četiri stavke prije investicije.

1. Rezolucija

Morate imati na umu kakve modele mislite printati sa svojim 3D uređajem. Ako trebate što više detalja, tad trebate i 3D printer koji nudi što bolju rezoluciju, automatski spremnu za pružanje što više detalja. Dakle, mrate izabrati DLP model. Jer, SLA i FDM neće omogućiti "fine" detalje, tako da je u slučajevima kad ste zahtjevniji po tom pitanju trošenje na HD printer zapravo bacanje novca.

2. Brzina

Vrijeme je novac i 3D printeri su u pravilu spori. Zato, jako dobro odredite želite li sporo ili jako sporo. Ukoliko je brzina primarni kriterij, jako dobro proučite modele prije no što se odlučite za jedan koji bi odgovarao vašim potrebama.

3. Cijena

Iako su rezolucija i brzina važan faktor većini korisnika, treba biti svjestan da su oni jako skupi. Već sami po sebi su skupi, ali ukoliko korisnik ima posebne uvjete, tad su još skuplji. Ako pak trebate što bolje performanse, onda uštedite na materijalu koji koristite za svoje modele. Ako to pak nije moguće, onda ili platite više ili se odreknite jednog od uvjeta koje imate pri kupovini.

4. Veličina

Još uvijek su 3D printeri jako veliki, zauzimaju mnogo prostora, glasni su... Samo, što je manji, manje su šanse da će zadovoljiti prva dva kriterija, ali zato će zadovoljiti treći - troškove. Ponovno je odluka na korisniku, želi li izgubiti neke od performansi pa uštedjeti na prostoru ili će žrtvovati prostor pa dobiti sve ostalo.

Zaključak jest da nije lako kupovati 3D printere i da oni koji imaju ograničen proračun to zapravo ne bi još neko vrijeme ni trebali činiti...

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

15.10.2019. komentiraj

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

14.10.2019. komentiraj

U Zagrebu u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. postavljen potpuno novi tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku, odnosno nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza, kako bi crveno na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela te uopće ne primjećuju da im je upaljeno crveno!