Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće

Kuda idu mediji, a kamo ide glazba, a kamo mi uopće
Fotolia ilustracija

„Nikad se nisam bojala, pjevala sam pjesme koje nitko ne bi pjevao“, poručila je Severina Kojić na jednom od najposjećenijih panela Tko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji na kojem se raspravljalo o novom glazbenom žanru, kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Uz Severinu, na panelu su sudjelovali i Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta. "Postoji samo jedno generalno pravilo, da na početku i na kraju sve završi na nečemu što zovemo folk. Možemo se mi s time sprdati, ali postoji nešto što je zapisano u DNK ovih prostora", kazao je Huljić i zaključio kako ljudi u Srbiji žive za glazbu, a u Hrvatskoj žele živjeti od glazbe.

Na jednom od prvih panela, Panic At The Disco: Mediji, javni sektor i kultura raspravljalo se o Rijeci koja je odabrana kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine. „Ovaj projekt je skup, velik i vidljiv te će imati efekta na sve, pa čak i na brodogradnju“, kazao je Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

Što je dobra naslovnica i zašto je važna raspravljali su glavni urednici tiskovina iz Hrvatske Goran Gavranović, Slovenije - Robert Botteri i Srbije - Veljko Lalić na panelu Dobra naslovnica je dobra naslovnica. Botteri je istaknuo da na naslovnicama u Sloveniji najviše interesa izazivaju Tito, Hitler i Žižek. „Dobra naslovnica jednom tjedniku može povećati prodaju za 50 posto. U dnevnom listu poput 24 sata, naslovnica povećava prodaju za 5 ili 10 posto, a nekada je to bilo i do 30", otkrio je glavni urednik 24 sata Goran Gavranović.

Na ovogodišnji Weekend došao je i AJ Coyne, kreativac australskog ogranka BBDO-a koji je na predavanju How Creativity can save our wildlife predstavio projekt the Lions Share, inicijativu koja za cilj ima potaknuti brendove koji se reklamiraju koristeći životinje da ulože u njihovu zaštitu. Do sada je prikupljeno 16 milijuna dolara, a Coyne se nada da će dostići cilj od 100 milijuna.

Dvije trećine djece koja trenutno idu u osnovnu školu radit će poslove koji danas ne postoje, zaključeno je na panelu Digital Challengers. Da ne treba strahovati od robota jer ćemo s robotizacijom zarađivati isto ili više s više slobodnog vremena te imati kvalitetniji život istaknuli su sudionici Joško Mrndže (Google), Željko Kukurin (Valamar Riviera), Milan Mirjanič (McKinsey) i Andrej Grubišić (Grubišić i partneri). „Naša priča o digitalizaciji znači da danas iz Upravne zgrade u Poreču radimo prodaju od 100 milijuna eura ili 45 posto ukupne prodaje Valamara i komuniciramo s milijunima gostiju iz cijelog svijeta. Vjerujem da su prilike za digitalizaciju u hotelijerstvu i industriji putovanja enormne“, dodao je Kukurin.