Kriza Bitcoina se nastavlja

Kriza Bitcoina se nastavlja
Fotolia

Bitcoin nastavlja svoj dramatični pad jer 3. prosinca je pao na vrijednost od 3801 američkih dolara, što je rezultat neuspješnog „guranja“ da se digne iznad vrijednosti od 4500 dolara.

Tržište je pokušalo pojačanom aktivnosti povratiti vrijednost najpopularnije kriptovalute, ali nepovjerenje kojem svjedočimo samo ga je pogurnulo dublje prema dnu. Pozitivno je što se u trenutku pisanja ovog teksta vrijednost nalazila na 3984 dolara, što je znak blagog oporavka pa ne treba biti potpuni pesimist.

Još u prosincu prošle godine vrijednost mu je bila na trenutno nestvarnih 19511 dolara, da bi u siječnju pala na 13500, ali svejedno se mislilo da problema neće biti i da će nakon stabilizacije krenuti rast. Naime, svi su bili svjesni da je prošli prosinac balončić koji se mora raspuknuti zbog interesa mnogih koji nikad nisu imali veze s trgovinom kriptovaluta ili rudarenjem. No, samo najveći pesimisti vjerovali su da će doći do ovoga.

Dapače, mnogi su stručnjaci navodili da će bitcoin već do kraja ove godine premašiti 25 tisuća dolara vrijednosti, oni još optimističniji govorili su o 250 tisuća dolara vrijednosti unutar nekoliko sljedećih godina, a nekako je općenito razmišljanje bilo da bitcoin ne može biti zaustavljen te da će na njegovim krilima profitirati i ostale kriptovalute. Čini se, optimisti i zagovornici bitcoina nisu u pravu - zasad!

Također, ništa od ovoga nije došlo slučajno, američke su vlasti razotkrile da dva startupa namijenjena trgovini kriptovaluta namještaju inicijalnu ponudu novčića (ICO) te su ih odlučila kazniti. Riječ je o Airfoxu i Paragon Coinu, koji su kaznu odmah prihvatili i dodatno potvrdili koliko je tržište kriptovaluta u problemima kad se tako lako i dalje može varati, manipulirati i izigravati javnost. Svaki takav čin baca kriptovalute nekoliko koraka unazad.