Kriptovalute se suočavaju s problemom kvantnog računarstva

Kriptovalute se suočavaju s problemom kvantnog računarstva

Foto: DepositPhotos

Kriptovalute imaju potencijal promijeniti način na koji funkcionira svijet financija, u smislu da će se eliminirati potreba za posrednikom, što se zna otprije, ali dobiva potpuno novi kontekst u situaciji kad se sve više napretka postiže na području kvantnog računalstva.

Barem tako nagovještaju mnogi uključeni u cijelu priču oko kriptovaluta. Nažalost, postoji problem... Blockchain tehnologija na kojoj se one baziraju mogla bi biti ranjiva kontra sofisticiranih napada i krivotvorenih transakcija ukoliko kvantno računalstvo mutira brže od pokušaja kreiranja digitalnog novca spremnog za budućnost.

Kvantna računala moći će obavljati procese nekoliko milijuna puta brže nego današnja najbrža računala i to znači da će jako brzo moći probiti kritpirane podatke. Naime, tehnologija koja se danas koristi za kriptiranje (PKI, op.a.) nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bila dizajnirana za ništa više od komunikacije dva uređaja. Trenutno, međusobno komunicira milijarde njih.

Dakle, rezime priče je da aktualna zaštita nema svrhu u budućnosti, ne onoj koja se bazira na kvantnim računalima. I zato je prioritet učiniti tu naprednu tehnologiju kao prednost, a ne kao prijetnju.

Srećom, na tome se već radi. Američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) pokušava doskočiti problemu kreiranjem algoritama za kriptografiju otpornu i na kvantna računala. I nisu jedini, projekt Ethereum također radi na zaštiti, stručnjaci na Cambridgeu također i  Hyperledger Foundation neki su od zvučnijih.

Također, entuzijasti se trude pronaći kvalitetna rješenja i ona se naziru u njihovim kreacijama Quantum Resistant Ledger i Bitcoin Post Quantum, no tek treba vidjeti u praksi što i kako mogu.

Ukratko, bitno je da su svi upućeni u priču jako dobro upoznati s prijetnjama, a ne samo prednostima koja dolaze s novom erom u računalnom svijetu...

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.