Kriptovalute se suočavaju s problemom kvantnog računarstva

Kriptovalute se suočavaju s problemom kvantnog računarstva
DepositPhotos

Kriptovalute imaju potencijal promijeniti način na koji funkcionira svijet financija, u smislu da će se eliminirati potreba za posrednikom, što se zna otprije, ali dobiva potpuno novi kontekst u situaciji kad se sve više napretka postiže na području kvantnog računalstva.

Barem tako nagovještaju mnogi uključeni u cijelu priču oko kriptovaluta. Nažalost, postoji problem... Blockchain tehnologija na kojoj se one baziraju mogla bi biti ranjiva kontra sofisticiranih napada i krivotvorenih transakcija ukoliko kvantno računalstvo mutira brže od pokušaja kreiranja digitalnog novca spremnog za budućnost.

Kvantna računala moći će obavljati procese nekoliko milijuna puta brže nego današnja najbrža računala i to znači da će jako brzo moći probiti kritpirane podatke. Naime, tehnologija koja se danas koristi za kriptiranje (PKI, op.a.) nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bila dizajnirana za ništa više od komunikacije dva uređaja. Trenutno, međusobno komunicira milijarde njih.

Dakle, rezime priče je da aktualna zaštita nema svrhu u budućnosti, ne onoj koja se bazira na kvantnim računalima. I zato je prioritet učiniti tu naprednu tehnologiju kao prednost, a ne kao prijetnju.

Srećom, na tome se već radi. Američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) pokušava doskočiti problemu kreiranjem algoritama za kriptografiju otpornu i na kvantna računala. I nisu jedini, projekt Ethereum također radi na zaštiti, stručnjaci na Cambridgeu također i  Hyperledger Foundation neki su od zvučnijih.

Također, entuzijasti se trude pronaći kvalitetna rješenja i ona se naziru u njihovim kreacijama Quantum Resistant Ledger i Bitcoin Post Quantum, no tek treba vidjeti u praksi što i kako mogu.

Ukratko, bitno je da su svi upućeni u priču jako dobro upoznati s prijetnjama, a ne samo prednostima koja dolaze s novom erom u računalnom svijetu...