Kriptorudari masovno rasprodaju grafičke kartice

Kriptorudari masovno rasprodaju grafičke kartice
DepositPhotos

Tržište kriptovaluta nastavlja s padom i ne vide se pozitivne naznake rješenja situacije, što za sobom povlači i neke druge stvari, poput domino efekta. Naime, kriptorudarima se više ne isplati "rudariti" pa se rješavaju komponentni potrebnih za tu, u prvom redu skupocjenih grafičkih kartica.

Zbog pomame na tržštu, dugi niz godina ne samo da vlada nestašica već su i cijene podosta "skočile", na štetu gamera i općenito korisnika računala kojima nije GPU sredstvo za zaradu od kriptovaluta. Ali, situacija se sad mijenja i možemo vidjeti ogroman porast ponude rabljenih grafičkih kartica svih vrsta.

Najviše se to može zamijetiti u Kini i južnim dijelovima Azije, gdje je struja najjeftinija pa se tamo najviše i "rudarilo", što znači i da se kupovalo najviše kartica. Stoga, najviše ih se i prodaje. Cijene su pritom zanimljive, tek stotinjak ili nekoliko stotina američkih dolara za komponentu koja je na regularnom tržištu vrijedila 600 ili više dolara.

Naravno, treba imati na umu da su sve te kartice iznimno potrošene, ponajprije jer su duži vremenski period radile bez prestanka, svih 24 sata u danu. Baš zato treba imati zadršku i oprezno kupovati. Posebno jer se ne može baš vjerovati prodavaču koji se svim silama želi riješiti skupocjene komponente od koje više nema koristi.

Sreća u nesreći je da čak i tako istrošene kartice često jesu bolje od onih rabljenih koje prodaju gameri jer oni u pravilu svoje "overklokaju", što ih podosta ošteti i odnosi im na vrijednosti. Ali, da bi se ispatila "rudarska" kartica, uvjet je da se vlasnik brinuo o njoj. A koliko se netko tko ima nekoliko računala, desetke računala ili stotine... potrebnih za "rudarenje" brinuo o tome u kakvom su stanju.

U konačnici, malo tko žali zbog ove situacije, osim onih koji su zarađivali "rudarenjem". Svakako, gameri su sretni jer će podosta pohlepni proizvođači, kao Nvidia, sad morati spustiti cijene i ponovno se okrenuti prema onima koji su ih učinili velikima i bez kojih, sad se ponovno pokazalo, ne mogu opstati.