Kriptorudari masovno rasprodaju grafičke kartice

Kriptorudari masovno rasprodaju grafičke kartice

Foto: DepositPhotos

Tržište kriptovaluta nastavlja s padom i ne vide se pozitivne naznake rješenja situacije, što za sobom povlači i neke druge stvari, poput domino efekta. Naime, kriptorudarima se više ne isplati "rudariti" pa se rješavaju komponentni potrebnih za tu, u prvom redu skupocjenih grafičkih kartica.

Zbog pomame na tržštu, dugi niz godina ne samo da vlada nestašica već su i cijene podosta "skočile", na štetu gamera i općenito korisnika računala kojima nije GPU sredstvo za zaradu od kriptovaluta. Ali, situacija se sad mijenja i možemo vidjeti ogroman porast ponude rabljenih grafičkih kartica svih vrsta.

Najviše se to može zamijetiti u Kini i južnim dijelovima Azije, gdje je struja najjeftinija pa se tamo najviše i "rudarilo", što znači i da se kupovalo najviše kartica. Stoga, najviše ih se i prodaje. Cijene su pritom zanimljive, tek stotinjak ili nekoliko stotina američkih dolara za komponentu koja je na regularnom tržištu vrijedila 600 ili više dolara.

Naravno, treba imati na umu da su sve te kartice iznimno potrošene, ponajprije jer su duži vremenski period radile bez prestanka, svih 24 sata u danu. Baš zato treba imati zadršku i oprezno kupovati. Posebno jer se ne može baš vjerovati prodavaču koji se svim silama želi riješiti skupocjene komponente od koje više nema koristi.

Sreća u nesreći je da čak i tako istrošene kartice često jesu bolje od onih rabljenih koje prodaju gameri jer oni u pravilu svoje "overklokaju", što ih podosta ošteti i odnosi im na vrijednosti. Ali, da bi se ispatila "rudarska" kartica, uvjet je da se vlasnik brinuo o njoj. A koliko se netko tko ima nekoliko računala, desetke računala ili stotine... potrebnih za "rudarenje" brinuo o tome u kakvom su stanju.

U konačnici, malo tko žali zbog ove situacije, osim onih koji su zarađivali "rudarenjem". Svakako, gameri su sretni jer će podosta pohlepni proizvođači, kao Nvidia, sad morati spustiti cijene i ponovno se okrenuti prema onima koji su ih učinili velikima i bez kojih, sad se ponovno pokazalo, ne mogu opstati.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.