Kripto rudari sada navalili na kupovinu AMD procesora

Kripto rudari sada navalili na kupovinu AMD procesora

Nestašica najnovijih i najboljih grafičkih kartica kao RTX 3080 i RTX 3090, kao i PlayStation 5 konzola, glavna su tech priča 2021., a kako se približavamo 2022., čini se da bi u to društvo mogli ući i najnoviji AMD-ovi procesori.

Naime, to ne stvara probleme samo onima željnima zabave ili kvalitetnijeg rada, već i onima koji se bave kriptovalutama. Jer, vremena su se promijenila, malo tko danas kupuje u većim količinama najskuplje procesore ili igraće konzole kao PS5... Ne isplati se više u te svrhe, posebno ako se želi rudariti bitcoin ili ethereum.

Za njih su potrebne moćne grafičke kartice ili specijalizirani ASIC uređaji, kao u slučaju bitcoina. Dakle, ostalo je podosta malo prostora onima koji se sad žele uključiti u "igru", ili su to učinili nedavno. Posebno ako su u mogućnosti izdvojiti maksimalno par desetaka tisuća američkih dolara za opremu. A posebno ako su spremni svega nekoliko tisuća. Ili još manje...

I baš kad se činilo da nema rješenja za njih, pojavio se raptoreum, tzv. altcoin koji bi trebao spustiti letvicu zahvaljujući GhostRider algoritmu za stvaranje digitalnih novčića. Taj algoritam može se efikasno izvršiti na potrošačkom CPU s dovoljno velikim L3 "cacheom".  U teoriji, to omogućava svima da postanu kriptorudari. U praksi, manja skupina onih s novcem kupit će sve što se na tržištu nudi, ali o tom potom...

Trenutno, procesor s najvećim L3 "cache" veličinama jesu AMD EPYC i Threadripper, ali obzirom da su to procesori za servere i radne stanice, izrazito su skupi. I tu dolazimo do Ryzen 9 3900X i 5900X sa 65MB L3 "cache" i relativno niskom cijenom pa bi rudarenje raptoreuma uz njihovu pomoć zapravo bilo profitabilno.

Ukratko, ako nekim slučajem raptoreum postane hit, mogli bismo svjedočiti nestašici AMD-ovih procesora jer teško je ne očekivati utrku za što boljom pozicijom u startu.