NEGATIVAN TREND

Kriminalci se sve više okreću "pranju" kriptovaluta

Kriminalci se sve više okreću "pranju" kriptovaluta

Velika prednost kriptovaluta jest u tome što se ne može pratiti njihov trag, odnosno, trag transakcija koje se izvode. Kao takve su zanimljive ne samo za legalne nego i ilegalne aktivnosti.

Konketnije, Bankless Times kroz svoje je istraživanje došao do saznanja da se krozprošlu godinu "pranje" kriptovaluta povećalo za 67,6 posto u odnosu na 2021.

"Kriptoprostor brzo raste, a kriminalci to iskorištavaju. Zato je potrebno poduzeti korake kako bi se osiguralo da ova vrsta ilegalne aktivnosti ne postane uobičajena", navode u Bankless Timesu.

"Perači novca" su sofisticirani pa vrlo mudro iskorištavaju anonimnost i nedostatak regulacije u kriptoprostoru. Često koriste kombinaciju tradicionalnih metoda, kao što su fiktivne kompanije, "offshore" računi i kriptotransakcije kako bi neprimjećeno prebacivali velike svote novca.

Neki kriminalci pak "zamagljuju" trag kako bi otežali praćenje, a to čine slanjem "novčića" na više strana i kroz korištenje više izvora. Stoga postaje teško identificirati onaj pravi izvor. Baš zbog toga vlasti bi trebale uspostaviti regulative i oštrije se nositi s kriminalom koji sve više dobiva na popularnosti. Upravo zbog izostanka regulativa, provjera i stvarne mogućnosti da bi mogli biti uhvaćeni.

Jer, ako se ovo nastavi, kriptoprostor ubrzo će postati podosta zagušen i investitori koji ne čine nezakonita djela počet će se udaljavati od poslovanja koje se veže uz kriptovalute. Na taj način svi su na gubitku i to apsolutno nikome ništa ne donosi. Osim kriminalcima, a to i jest problem.

Kao što je problem nametanje regulativa s obzirom da su glavne odrednice kriptovaluta decentraliziranost, privatnost, sigurnost, ali i anonimnost. Narušiti taj sklad znači također otjerati sve one investitore koji ne čine nezakoniza djela. Ukratko, podosta škakljiva situacija!