Korištenje digitalnih uređaja ne utječe na zdravlje djece u nekom značajnijem obujmu

Korištenje digitalnih uređaja ne utječe na zdravlje djece u nekom značajnijem obujmu

Foto: Shutterstock

Stručnjaci posljednjih nekoliko godina podosta raspravljaju o štetnosti digitalnih uređaja na djecu i njihovo mentalno te fizičko zdravlje. No, iako su sva dosadašnja saznanja išla u poprilično negativnom smjeru, na britanskom sveučilištu Oxford tvrde da su ona pretjerana i dokazuju to kroz znanstveni rad.

Naime, jasno je da digitalno doba donosi svoje prednosti i nedostatke, a to najbolje znaju roditelji čija djeca od dana rođenja provode vrijeme uz neki od takvih uređaja. Pametni telefoni, tableti, prijenosna računala, osobna računala dodatak su onome što je za mnoge u svijetu bio televizor. A svi znamo koliko nas se upozoravalo da ne gledamo previše u njega da ne bismo oštetili vid.

Sad je situacija dramatičnija jer djeca gdje god se okrenu imaju neku od "napasti" za oči, tako da se sve više stručnjaka u zdravstvu okreće savjetovanju roditelja, odnosno, prevenciji. Samo, problem je što se njihovi savjeti prečesto mijenjaju, što i nije njihova krivnja. Naime, digitalni se uređaji razvijaju i sve su manje štetni za zdravlje pa se samim time moraju mijenjati i savjeti.

Sukladno tome, psiholog Andrew Przybylski i studentica završne godine Amy Orben oslonili su se na podatke pristigle od strane 350 tisuća adolescenata pa donijeli zaključak da korištenje digitalnih uređaja ne utječe na njihovo zdravlje u nekom značajnijem obujmu, koji bi pozivao na oprez.

Ipak, kontrola je potrebna jer ni u čemu ne treba pretjerivati. Zato roditelji moraju uvesti više kontrole i ne dopuštati djeci da provode više od pet sati dnevno pred ekranom, od čega bi maksimalno tri smjelo biti pred računalom ili tabletom. Što se pametnih telefona tiče, preporuča se da ga djeci ne kupuju do 12. godine starosti, odnosno barem godinu dana od ulaska u pubertet.

Naravno, roditelji djecu moraju poticati i da se bave fizičkim aktivnostima i da se drže rasporeda kad su spavanje i obroci u pitanju. Dakle tehnologija može donijeti benefite kada je riječ o bržem učenju, dolasku do informacija, komunikaciji s prijateljima, no ona ne smije biti sama sebi svrhom.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.