Korištenje digitalnih uređaja ne utječe na zdravlje djece u nekom značajnijem obujmu

Korištenje digitalnih uređaja ne utječe na zdravlje djece u nekom značajnijem obujmu

Foto: Shutterstock

Stručnjaci posljednjih nekoliko godina podosta raspravljaju o štetnosti digitalnih uređaja na djecu i njihovo mentalno te fizičko zdravlje. No, iako su sva dosadašnja saznanja išla u poprilično negativnom smjeru, na britanskom sveučilištu Oxford tvrde da su ona pretjerana i dokazuju to kroz znanstveni rad.

Naime, jasno je da digitalno doba donosi svoje prednosti i nedostatke, a to najbolje znaju roditelji čija djeca od dana rođenja provode vrijeme uz neki od takvih uređaja. Pametni telefoni, tableti, prijenosna računala, osobna računala dodatak su onome što je za mnoge u svijetu bio televizor. A svi znamo koliko nas se upozoravalo da ne gledamo previše u njega da ne bismo oštetili vid.

Sad je situacija dramatičnija jer djeca gdje god se okrenu imaju neku od "napasti" za oči, tako da se sve više stručnjaka u zdravstvu okreće savjetovanju roditelja, odnosno, prevenciji. Samo, problem je što se njihovi savjeti prečesto mijenjaju, što i nije njihova krivnja. Naime, digitalni se uređaji razvijaju i sve su manje štetni za zdravlje pa se samim time moraju mijenjati i savjeti.

Sukladno tome, psiholog Andrew Przybylski i studentica završne godine Amy Orben oslonili su se na podatke pristigle od strane 350 tisuća adolescenata pa donijeli zaključak da korištenje digitalnih uređaja ne utječe na njihovo zdravlje u nekom značajnijem obujmu, koji bi pozivao na oprez.

Ipak, kontrola je potrebna jer ni u čemu ne treba pretjerivati. Zato roditelji moraju uvesti više kontrole i ne dopuštati djeci da provode više od pet sati dnevno pred ekranom, od čega bi maksimalno tri smjelo biti pred računalom ili tabletom. Što se pametnih telefona tiče, preporuča se da ga djeci ne kupuju do 12. godine starosti, odnosno barem godinu dana od ulaska u pubertet.

Naravno, roditelji djecu moraju poticati i da se bave fizičkim aktivnostima i da se drže rasporeda kad su spavanje i obroci u pitanju. Dakle tehnologija može donijeti benefite kada je riječ o bržem učenju, dolasku do informacija, komunikaciji s prijateljima, no ona ne smije biti sama sebi svrhom.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.