TRGOVINA

Korisnička baza modela "kupite sada, platite kasnije" u snažnom porastu

U budućnosti će tržište vidjeti ne samo više superaplikacija koje nude BNPL, već i konsolidirana maloprodajna iskustva prilagođena potražnji potrošača, značajno mijenjajući tržišne udjele.

Korisnička baza modela "kupite sada, platite kasnije" u snažnom porastu
Depositphotos

Nova studija Juniper Researcha otkrila je da će se do 2028. korisnička baza BNPL-a (Kupi sada, plati kasnije) povećati za 107 posto, s 380 milijuna korisnika u 2024. Banke i superaplikacije iskorištavaju svoje pozicije prema nedovoljno zastupljenim demografskim skupinama, potičući BNPL kroz konsolidirane ponude prilagođene potrošačima, kao što su integrirane platforme za e-trgovinu.

Juniper Research otkrio je da unatoč tome što su fintech tvrtke godinama upravljale tržištem BNPL-a, 2023. je došlo do velike promjene, jer su superaplikacije i banke dobile na snazi. WeChat i Grab su značajne superaplikacije koje korisnicima nude BNPL, ugrađene unutar platformi koje nude brojne proizvode. Tržišni lider Klarna prepoznala je potencijal superaplikacija; pretvarajući svoju aplikaciju u jednu. U budućnosti će tržište vidjeti ne samo više superaplikacija koje nude BNPL, već i konsolidirana maloprodajna iskustva prilagođena potražnji potrošača; značajno mijenjajući tržišne udjele.

“Kako okruženje BNPL-a postaje sve konkurentnije, dobavljači se moraju ne samo istaknuti, već i potaknuti ponovnu upotrebu nagradnim bodovima ili povećanjem limita zajma za dosljednu točnu otplatu”, primijetio je autor istraživanja Matt Purnell. Istraživanje je također primijetilo da su regulatorne rasprave i opća rasprostranjenost BNPL-a označili prekretnicu za povjerenje potrošača, s više ljudi koji koriste rješenja. Banke su stoga počele nuditi vlastite BNPL proizvode; dodavanje zaštite transakcijama za iskusne korisnike BNPL-a, kao i za rizičnu ili stariju populaciju. Priznanje od banaka također daje povjerenje tvrtkama, pri čemu je rizik od prijevare smanjen u odnosu na neregulirane BNPL dobavljače. Ovo će povjerenje rezultirati s više od 10 milijardi predviđenih BNPL transakcija u 2028.