Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat

Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat

Foto: Fotolia

Moderno vrijeme i tehnologija koju uživamo unijela je promjene u naše živote jer malo tko više razmišlja o posjedovanju, a više njih razmišlja o posudbi i korištenju određene stvari u periodu za koje im koristi. Primjerice, dijeljenje automobila doživjelo je pravi procvat tek u ovom dobu, iako postoji zapravo oduvijek.

Japanci i Amerikanci su taj koncept predstavili svijetu kad se počelo govoriti o gužvama i zagađenju, a princip je jednostavan, u automobilu budu minimalno četiri osobe, a iz dana u dan ili tjedna u tjedan vozač i vozilo se mijenjaju tako da zapravo svi imaju identične troškove. Gužve se smanjuju, zagađenje je manje, živci se ne gube...

Otkako se lakše povezujemo kao ljudi, lakše se i dogovara dijeljenje vozila, pa ne čudi da je taj koncept sad življi nego ikad prije. Posebno u Njemačkoj, gdje je glavni grad za ovako nešto Karlsruhe. U njemu se na tisuću stanovnika za dijeljenje prijevoza koristi 2,7 vozila. Daleko ispod je Stuttgart s 1,47 vozila, a jedan Berlin čak ni nije na listi deset najboljih po ovom pitanju.

Nije to još idealna situacija, ali s vremenom će se dodatno povećavati i zasigurno će se proširiti na ostale zemlje Europe i svijeta u većoj mjeri no što je trenutno.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.