Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat

Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat
Fotolia

Moderno vrijeme i tehnologija koju uživamo unijela je promjene u naše živote jer malo tko više razmišlja o posjedovanju, a više njih razmišlja o posudbi i korištenju određene stvari u periodu za koje im koristi. Primjerice, dijeljenje automobila doživjelo je pravi procvat tek u ovom dobu, iako postoji zapravo oduvijek.

Japanci i Amerikanci su taj koncept predstavili svijetu kad se počelo govoriti o gužvama i zagađenju, a princip je jednostavan, u automobilu budu minimalno četiri osobe, a iz dana u dan ili tjedna u tjedan vozač i vozilo se mijenjaju tako da zapravo svi imaju identične troškove. Gužve se smanjuju, zagađenje je manje, živci se ne gube...

Otkako se lakše povezujemo kao ljudi, lakše se i dogovara dijeljenje vozila, pa ne čudi da je taj koncept sad življi nego ikad prije. Posebno u Njemačkoj, gdje je glavni grad za ovako nešto Karlsruhe. U njemu se na tisuću stanovnika za dijeljenje prijevoza koristi 2,7 vozila. Daleko ispod je Stuttgart s 1,47 vozila, a jedan Berlin čak ni nije na listi deset najboljih po ovom pitanju.

Nije to još idealna situacija, ali s vremenom će se dodatno povećavati i zasigurno će se proširiti na ostale zemlje Europe i svijeta u većoj mjeri no što je trenutno.