Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat

Koncept dijeljenja automobila doživljava svoj procvat

Foto: Fotolia

Moderno vrijeme i tehnologija koju uživamo unijela je promjene u naše živote jer malo tko više razmišlja o posjedovanju, a više njih razmišlja o posudbi i korištenju određene stvari u periodu za koje im koristi. Primjerice, dijeljenje automobila doživjelo je pravi procvat tek u ovom dobu, iako postoji zapravo oduvijek.

Japanci i Amerikanci su taj koncept predstavili svijetu kad se počelo govoriti o gužvama i zagađenju, a princip je jednostavan, u automobilu budu minimalno četiri osobe, a iz dana u dan ili tjedna u tjedan vozač i vozilo se mijenjaju tako da zapravo svi imaju identične troškove. Gužve se smanjuju, zagađenje je manje, živci se ne gube...

Otkako se lakše povezujemo kao ljudi, lakše se i dogovara dijeljenje vozila, pa ne čudi da je taj koncept sad življi nego ikad prije. Posebno u Njemačkoj, gdje je glavni grad za ovako nešto Karlsruhe. U njemu se na tisuću stanovnika za dijeljenje prijevoza koristi 2,7 vozila. Daleko ispod je Stuttgart s 1,47 vozila, a jedan Berlin čak ni nije na listi deset najboljih po ovom pitanju.

Nije to još idealna situacija, ali s vremenom će se dodatno povećavati i zasigurno će se proširiti na ostale zemlje Europe i svijeta u većoj mjeri no što je trenutno.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.