Kombinacija prakse i teoretskih znanja

Kombinacija prakse i teoretskih znanja

Uspješno je završena višemjesečna suradnja između studenata Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice Varaždinske županije. Početkom 2021. godine, nakon inicijalnog poziva svim zainteresiranim studentima da se uključe u aktivnosti EU projekta Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike, odabrana su dva tima studenata čiji je zadatak bio razviti prototip aplikacija za dva projekta Turističke zajednice Varaždinske županije.

„Na Fakultetu organizacije i informatike orijentirani smo prema obrazovanju studenata u skladu s potrebama današnjice. Važno nam je da studenti uče i rade na realnim zadacima, zajedno sa poslodavcima od kojih mogu steći vrijedna znanja. Kroz ovu smo suradnju omogućili studentima da steknu nove vještine, isprobaju nove uloge i suoče se s izazovima s kojima će se suočavati i na budućim radnim mjestima. Raduje nas da projekt ima i društvenu dimenziju, jer mi smo kao Fakultet neodjeljiv dio zajednice u kojoj djelujemo“,  naglasila je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Iris Kodelja, Branimir Balogović, Ivana Šimunjak, Luka Majstorović, Lorena Šoštar i Karlo Gardijan, studenti treće godine preddiplomskog studija Informacijski i poslovni sustavi i prve godine diplomskog studija, mjesecima su radili na zadacima zajedno sa svojim mentorima Zlatkom Stapićem, Borisom Tomašem, Vladimirom Mrkelom (Northwest Agency) te predstavnicima Turističke zajednice Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem, Markom Cmrečakom i Brankom Tropp te razvili rješenja za 2 projekta Turističke zajednice - projekt dvoraca Sjeverne Hrvatske i nove web stranice Turističke zajednice Varaždinske županije.

„Cjelokupna suradnja bila je na odličnoj razini i veoma smo zadovoljni novim, modernim idejama koje su studenti donijeli. Zadaci koje smo postavili pred njih bili su izazovni i dijametralno suprotni, no rezultat nas je oduševio. Vjerujem da smo na ovaj način uspjeli dobiti novi smjer i primjenjive ideje koje ćemo zasigurno iskoristiti prilikom provedbe ovih projekata“, istaknuo je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

„Sretan sam što sam imao prilike sudjelovati u ovom projektu. Usavršio sam znanja koja sam do sada stekao tijekom studiranja, a suradnja s mentorima omogućila mi je da ih dodatno proširim. Rad u timu bio je izazovan, no mnogo smo naučili i vjerujem da sam sudjelovanjem osigurao odličnu referencu koja će mi pomoći prilikom traženja posla“, pojasnio je Karlo Gardijan, student Fakulteta organizacije i informatike.

Suradnja Fakulteta organizacije i informatike i Turističke zajednice Varaždinske županije ostvarena je u sklopu EU projekta „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“ čijom se provedbom želi doprinijeti sveobuhvatnom ranom razvoju karijera studenata FOI-ja te pridonijeti povećanju njihove dugoročne konkurentnosti na tržištu rada. Posebna vrijednost projekta je uvođenje brojnih oblika suradnje s poslodavcima, od kojih je suradnja s Turističkom zajednicom jedan od primjera, a kroz koje studenti, uz mentorstvo poslodavaca i Fakulteta, usvajaju nova i praktična znanja, povezuju dosad stečeno znanje te stječu vrijedno iskustvo usklađeno s potrebama poslodavaca.