Koliko su Android i iOS korisnici spremni plaćati aplikacije

Koliko su Android i iOS korisnici spremni plaćati aplikacije
Fotolia

Prema novom izvješću analitičke tvrtke Flurry, nespremnost potrošača na plaćanje aplikacija je prisililo developere da svoje aplikacije daju besplatno. Trend je zahvatio sve platforme, ali Android korisnici najviše ne žele plaćati aplikacije.

Studija analitičke tvrtke Flurry pokazuje da su između 2010 i 2012 godine besplatne aplikacije činile između 80 i 84 posto svih preuzetih aplikacija. Od početka 2013 pa do sada taj je postotak narastao na 90 posto. Infografika nam daje sliku o razlikama između Android i iOS korisnika. Apple iPad korisnici su najviše voljni platiti aplikaciju uz prosječnu cijenu od 0,50 dolara za preuzetu aplikaciju, zatim slijede iPhone korisnici koji u prosjeku plaćaju 0,19 dolara po aplikaciji. Android korisnici su najmanje voljni plaćati aplikacije, te prosječno troše samo 0,06 dolara po preuzetoj aplikaciji.

Analiza ukazuje da su Android korisnici manje voljni platiti za preuzimanje aplikacija, ali su spremni platiti aplikacije poput Candy Crush Saga.

Do sada je analiza bila usredotočena na iOS aplikacije , no što je s Android aplikacijama? Činjenica je da su Android korisnici slabije kupovne moči i manje bogati , te su samim time manje spremni plaćati stvari u odnosu na iOS korisnike .

Od travnja 2013, prosječna plaćena cijena Android aplikacije ( uključujući i one koje su besplatne) bila je znatno manja nego za iPhone i iPad aplikacije. To sugerira da korisnici Android sustava žele da sadržaj bude besplatan, što znači da su Android korisnici tolerantniji na oglašavanje unutar aplikacija čime se subvencioniraju troškovi razvoja aplikacija.