Koliko smo pristojni prilikom korištenja pametnih telefona?

Koliko smo pristojni prilikom korištenja pametnih telefona?
DepositPhotos

Huawei je proveo online istraživanje o navikama korištenja pametnih telefona. Anketa je napravljena na uzorku od preko 1000 ispitanika na području cijele Hrvatske. Većina ispitanika je ženskog spola, dobne skupine od 18 do 25 godina.

Rezultati istraživanja pokazali su zanimljive sociološke trendove i obrasce među Hrvatima koji, ako je suditi po anketi, teško mogu izdržati bez mobitela dulje od jednog dana ili ne mogu bez telefona uopće, a slobodno vrijeme najradije provode upravo na smartphoneu. Preko 60% ispitanika koristi pametni telefon za slanje poruka i društvene mreže, a potom za razgovore i fotografiranje. No, čini se da su svjesni svog ponašanja te čak 67% njih smatra da su nepristojni kada koriste mobitel u društvu drugih osoba.

Isto tako im smeta kada drugi u njihovom društvu gledaju u svoj pametni telefon i provjeravaju društvene mreže. No, koliko god im bilo neugodno, čak 27% ispitanika neće upozoriti osobu s kojom su u društvu da je nepristojna. 83% ispitanika smatra da je nekulturno obavljati telefonski razgovor na razglasu na javnim mjestima, a također više od polovice njih ne voli kada ih netko fotografira bez dozvole te jasno daju do znanja da im to nije u redu.

Zanimljiv je podatak da preko 50% ispitanika često ili rijetko koristi mobitel prilikom vožnje. Ipak, čini se da smo svjesni ovog problema o čemu svjedoči podatak da gotovo 90% smatra da je potrebno osvijestiti korisnike o primjerenom korištenju smartphonea. Kada je riječ isključivo o uređajima, anketa je pokazala da Hrvati preferiraju crnu i plavu boju, a najvažnije stavke su im kvalitetna kamera i dugotrajna baterija. 37.4% ispitanika spremno je za novi mobitel izdvojiti do 2000 kuna, 34% njih od 2000 do 4000 kuna dok 13% ne pita za cijenu kada je u pitanju uređaj koji žele.