Kojom se kriptovalutom najviše trguje?

Kojom se kriptovalutom najviše trguje?
DepositPhotos

Bitcoin je uvjerljivo najpopularnija, najpoznatija, najrazrađenija i najvrednija kriptovaluta na svijetu, ali više nije prva kad govorimo o onima kojima se trguje najviše diljem svijeta. Ne, tu ulogu sad ima tether, koji dnevno ostvaruje vrijednost svih trgovanja od gotovo 21 milijardu američkih dolara!

Podatke o aktivnosti trgovanja kriptovalutama prikupio je CoinMarketCap.com i 27. rujan posljednji je dan mjerenja te aktivnosti. Bitcoin, prema podacima, dnevno stigne do 17,28 milijardi dolara vrijednosti, ethereum je na 7,72 milijarde, litecoin je na 2,55 milijardi, bitcoin cash na 1,91 milijardu, EOS na 1,77 milijardi, XRP na 1,35 milijardi, a potom vrijednosti padaju ispod milijarde dnevno...

Primjerice, tron je na 705,38 milijuna dolara dnevno, ethereum classic na 568,57 milijuna i paxos standard na 367,12 milijuna dolara dnevno. Sve u svemu, vidljivo je da se dnevno trguje s popriličnim milijardama dolara u kriptovalutama, a već to samo po sebi dovoljno govori koliko su još uvijek "žive" te da neće nikamo otići, bez obzira na pritiske, nepovjerenje i njihovu nestabilnost.

Tether je ipak priča za sebe s obzirom na toliko trgovanje njime. Razlog zašto se to događa jest u njegovoj jednostavnosti i stabilnosti. Ujedno, u Kini, gdje su mjenjačnice kriptovaluta zabranjene, svejedno se može do tethera bez previše pitanja, a potom se vrlo lako on mijenja za bitcoin ili druge kriptovalute. Činjenica da se na njega "zažmiri" u Kini itekako pomaže.

Jer, u Kini i Aziji općenito trgovanje kriptovalutama iznimno je popularno te čini 70 posto ukupne trgovine u svijetu na dnevnoj razini. Ljudi osjećaju svojevrsnu slobodu dok barataju njima pa im se toliko okreću. A i u Aziji je mnogo mogućnosti mijenjati kriptovalute te njima kupovati sve što osobi treba, a to je u konačnici najbitnije.