Koje sve funkcionalnosti Windows 10 uskoro nestaju

Koje sve funkcionalnosti Windows 10 uskoro nestaju

Microsoft konstantno dodaje novitete u Windows 10 operativni sustav, ali s vremena na vrijeme uklanja neke od značajki, koje nisu dovoljno popularne da bi trošile prostor. Tako je i ovaj put s Windows 10 November 2019 Update, ali i s nadolazećim nadopunama operativnog sustava.

Dakle, što se više ne razvija i najzvučnije je jest People applikacija, koja se može pronaći na desnoj strani Taskbara s ikonicom dvije osobe. Većina na nju ne klikne, mnogi je uklone tako da im ne bude u vidokrugu i zbog te činjenice, Microsoft se odlučio da je vrijeme za njen nestanak.

Poanta te aplikacije bila je na jednom mjestu pronaći sve kontakte koje imate kroz više korisničkih računa, a pod time se misli na e-mail, Skype i telefonske kontakte. U teoriji jako zgodno, ali u praksi ne toliko potrebno. Zasad je People tu, ali u skoroj budućnosti će vrlo vjerojatno nestati.

Slično je trebalo biti i s Paint, ali zbog sentimentalnosti, zadržan je. Brojne druge aplikacije i alati neće. Primjerice, Windows To Go će nestati, Print 3D također, što znači da još nije vrijeme za 3D pisače u komercijalnoj uporabi i nema smisla zauzimati prostor. OneSync, kojem je zadaća povezivati u jedno Mail, Calendar i People, također će biti uklonjen jer nema širu svrhu. Snipping Tool, u koji se polagalo toliko nade, nestaje također. No, tu je Microsoftov Snip&Sketch, koji nudi identične značajke pa je logično ukloniti jedno od dvoje.

U konačnici, većinom je s Windows 10 značajkama tako, Microsoft uklanja one koje nisu potrebne iz razloga što mogućnosti koje nudi postoje u nekoj od drugih aplikacija. No, zbog korisnika testira situaciju, gleda što bi se moglo u koje svrhe koristiti pa na taj način određuje budućnost onoga što Windows 10 nudi i što u konačnici jest. Na kraju priče, uklanjanje svih ovih "elemenata" samo je korak prema boljem operativnom sustavu.