Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Foto: Ilustracija

Kodi se nalazi u iznimnim problemima posljednjih mjeseci, a većina ih je vezana uz autorska prava, ilegalnu distribuciju sadržaja te piratstvo u cjelini. Ali, sad na naplatu dolaze i neki problemi iz prošlosti, koji se do prije donošenja zakona u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji nisu toliko zamjećivali, ali otkako su stigli i uvelike srezali prihode, profit te bazu korisnika, uočljivi su.

Riječ je o situaciji koja potječe iz 2014. godine, a tiče se tzv. trolova za autorska prava. Naime, oni se koriste imenom neke kompanije te u njeno ime obavljaju poslove, zarađuju... I tako sve dok ih se zakonski u tome ne spriječi. Kodi s tim ima problema otkako je prije tri godine preuzeo aktualno ime, koje je prije glasilo XBMC.

S obzirom da do promjene imena nisu imali u kompaniji problema s trolovima takve vrste, nisu znali kako se postaviti. Naravno, trolovi su to iskoristili i bezbrižno zarađivali na području van Sjedinjenih Američkih Država, koje zakonski ipak mogu konkretnije kazniti takve prijestupe. No, druge zemlje nisu toliko doradile svoje zakone, što znači da baš kao ni Kodi nemaju jasan plan borbe s ovom vrstom pošasti.

Ukratko, kad je Kodi promijenio ime, oni koji prate scenu, svjesni da Kodi nije pazio, odmah su kupili u pojedinoj zemlji prava na autorska prava i zarađuju od svih koji prodaju Kodi kutije jer u suprotnom prijete tužbom.

"Trolovi se svim silama trude natjerati Kodi da više ne bude besplatan i dostupan svima, ali neće im uspjeti. Poduzet ćemo zakonske korake, a dok se to ne dogodi, javno ćemo objavljivati sve one koji posluju u naše ime kako im ne biste pomagali kupovinama", stoji u Kodijevu priopćenju.

Trenutno je samo jedno ime izrečeno, ono Geoffa Gavore iz Kanade. Pa tako, primjerice, ako kupite Kodi s amazon.ca, donijet ćete mu zaradu. Što reći na kraju osim da je Kodi na grub način ušao u igru s velikim igračima i svime što to nosi, ali još uvijek odlijeva i održava svoje postulate, a to je besplatna ponuda njihova softvera.

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.