Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova

Kodi krenuo u borbu protiv trademark trolova
Ilustracija

Kodi se nalazi u iznimnim problemima posljednjih mjeseci, a većina ih je vezana uz autorska prava, ilegalnu distribuciju sadržaja te piratstvo u cjelini. Ali, sad na naplatu dolaze i neki problemi iz prošlosti, koji se do prije donošenja zakona u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji nisu toliko zamjećivali, ali otkako su stigli i uvelike srezali prihode, profit te bazu korisnika, uočljivi su.

Riječ je o situaciji koja potječe iz 2014. godine, a tiče se tzv. trolova za autorska prava. Naime, oni se koriste imenom neke kompanije te u njeno ime obavljaju poslove, zarađuju... I tako sve dok ih se zakonski u tome ne spriječi. Kodi s tim ima problema otkako je prije tri godine preuzeo aktualno ime, koje je prije glasilo XBMC.

S obzirom da do promjene imena nisu imali u kompaniji problema s trolovima takve vrste, nisu znali kako se postaviti. Naravno, trolovi su to iskoristili i bezbrižno zarađivali na području van Sjedinjenih Američkih Država, koje zakonski ipak mogu konkretnije kazniti takve prijestupe. No, druge zemlje nisu toliko doradile svoje zakone, što znači da baš kao ni Kodi nemaju jasan plan borbe s ovom vrstom pošasti.

Ukratko, kad je Kodi promijenio ime, oni koji prate scenu, svjesni da Kodi nije pazio, odmah su kupili u pojedinoj zemlji prava na autorska prava i zarađuju od svih koji prodaju Kodi kutije jer u suprotnom prijete tužbom.

"Trolovi se svim silama trude natjerati Kodi da više ne bude besplatan i dostupan svima, ali neće im uspjeti. Poduzet ćemo zakonske korake, a dok se to ne dogodi, javno ćemo objavljivati sve one koji posluju u naše ime kako im ne biste pomagali kupovinama, stoji u Kodijevu priopćenju.

Trenutno je samo jedno ime izrečeno, ono Geoffa Gavore iz Kanade. Pa tako, primjerice, ako kupite Kodi s amazon.ca, donijet ćete mu zaradu. Što reći na kraju osim da je Kodi na grub način ušao u igru s velikim igračima i svime što to nosi, ali još uvijek odlijeva i održava svoje postulate, a to je besplatna ponuda njihova softvera.