Kobni klik za kreditnu karticu

Kobni klik za kreditnu karticu
Fotolia

Symantec, svjetski poznata tvrtka za računalnu i mobilnu sigurnost, nedavno je objavila kako su njihovi stručnjaci otkrili preko dvije stotine zloćudnih aplikacija na Googleovom Google Play online dućanu.

Riječ je o aplikacijama za odrasle, a u kojima se od korisnika tražilo da dodatnim automatiziranim plaćanjem putem izbornika (tzv. One-Click kupovina) kreditnom karticom kupe pristup video sadržajima za... odrasle. Naravno, naivni korisnici bi po plaćanju ostali kratkih rukava (i još koječega!), budući da se radilo o čistoj prijevari.

Zanimljivo je da Symantec ističe kako je u prijevari sudjelovalo preko 50 različitih programera (odnosno autorskih korisničkih računa) te da su aplikacije tijekom nekoliko proteklih mjeseci u prosjeku zabilježile oko pet tisuća preuzimanja.

To je priličan broj, a kada se uzme u obzir da aplikacije od operacijskog sustava nisu zahtijevale nikakva posebna dopuštenja (npr. samo pristup Internetu, a što danas koristi velika većina legitimnih aplikacija), štete su mogle biti vrlo velike. U Symantecu tako primjerice kažu da su pojedinačnom korisniku mogle nanijeti troškove u razini i do tisuću američkih dolara.

Naravno, korisnici su posve sigurniako sadržaje za odrasle ne konzumiraju na mobilnim telefonima, odnosno na ovakav način - putem specijaliziranih aplikacija. Također, Symantec ističe kako su aplikacije (barem za sada) lokalizirane u Japanu, odnosno japanskoj inačici Google Play dućana, no da se nikada ne zna hoće li se (i kada) pojaviti u drugim dijelovima svijeta.

Zbog ovakvog i sličnih slučajeva iznova napominjemo da je u cilju veće sigurnosti uvijek dobro koristiti kvalitetnu mobilnu sigurnosnu aplikaciju te, prije svega, oprez i zdrav razum prilikom instaliranja i korištenja aplikacija iz ovakvih rizičnih segmenata ponude.