Ključne preporuke za rast i razvoj domaće ICT industrije

Ključne preporuke za rast i razvoj domaće ICT industrije

Foto: Fotolia (ilustracija)

Domaća ICT industrija ne treba veliki pogurana od strane države, već samo da joj se omogući razvoj i postoji nekoliko ključnih stvari koje očekuju. Među ključnim stvarima, a Srbija je nedavno učinila nešto slično, očekuju da se smanji udio opterećenja porezima i davanjima na rad, kako bi IT sektor bio konkurentniji u međunarodnoj tržišnoj utakmici, a Hrvatska prihvatljivija za privlačenje direktnih stranih investicija.

Zbog manjka radne snage koji se očekuje u budućnosti, kako u EU tako i Hrvatskoj u ovom segmentu potrebno je poticati visoko obrazovanje ICT radne snage i bitno bržu integraciju iste u gospodarstvo, te uvesti dostupnost širokopojasnog Interneta u formi temeljnog građanskog prava – „tehnologija dostupna svima“.

Sistematizirati i organizirati strateške IT projekte središnje države, uz odabir dobavljača isključivo prema transparentnim i tržišno prihvatljivim principima, a uz to i snažno poticati izvoz informatičkih proizvoda i usluga implementiranih na domaćem ili drugim tržištima.

I sam struka može učiniti dosta, pa je potrebno točnije klasificirati potrebe za ICT radnim mjestima i kompetencijama ljudi radi boljeg praćenja, integracije i mobilnosti radne snage (revidirati NKZ), te integrirati Europski okvir kompetencija u Hrvatski kvalifikacijski okvir (www.ecompetences.eu).

Proširiti godišnje istraživanje o potrebama radnih mjesta i uključiti ICT struku, te konkretizirati predviđanje potrebe za ICT zanimanja kroz višegodišnji period i uključenje sektorskog vijeća za elektrotehniku i računarstvo.

Kada je pak riječ o obrazovanju potrebno je uvesti obaveznu informatiku i računarstvo na sve razine obrazovanja, značajno ojačati kompetencije profesora informatike u osnovnim i srednjim školama dovršiti projekt ECDL certifikacije nastavnika jer podaci govore kako ih 20.000 nije bilo zahvaćeno. Kako bi se to ostvarilo potrebna su i financijska planiranja, pa treba predvidjeti vrijeme i sredstva za pripremu novog IT kurikuluma, te osigurati više vremena za trajno usavršavanje nastavnika.

Ključne preporuke za zadržavanje najkvalitetnijih ICT pojedinaca u Hrvatskoj uključuju podršku domaćoj ICT industriji za otvaranje novih radnih mjesta kroz ustupanje uspješnih softverskih rješenja, te potrebu rada na proaktivnom privlačenju stranih investicija u ICT područje kroz oslobođenje izvoznika od poreza na dobit. Potrebno je poticati ICT  tvrtke na otvaranje tehnološko-razvojnih centara, poticati dokvalifikacije i dovršetke studija u ICT području (pred-bolonjci), poticati ICT poduzetništvo i pokretanja start-up ICT tvrtki.

Ne smije se zaboraviti niti da je potrebno predstavljati i promovirati ICT zanimanja još u osnovnim školama, te uključiti što veći broja djevojaka/žena  u ICT-u. Na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, njih oko 59 posto, dok ih na ICT studijima ima tek 16 posto. S druge strane, žene su u vrlo nepovoljnom položaju na tržištu rada, kako zbog činjenice da su često diskriminirane zbog privatnih okolnosti -  naročito ako imaju djecu ili ih planiraju imati.

Prosječna plaća u ICT sektoru je značajno viša u odnosu na prosječnu hrvatsku plaću, ali je sustav i dalje diskriminirajući u pogledu plaća žena. U svim sektorima prosječna plaća žene u prosjeku je niža za 11 posto u odnosu na plaću muškarca, a podaci za ICT sektor pokazuju da su plaće žena u Hrvatskoj 13 posto niže u odnosu na ista radna mjesta na kojima se nalaze muškarci.

Potrebno je poticati žene na ICT zanimanja znači pružiti ženama mogućnost boljeg zaposlenja i većih prihoda te u konačnici i ekonomsku snagu i neovisnost. U nastavku preporuke koje su proizišle iz radionice sa ciljem da se potaknu mlade žene da se odluče na razvoj karijere u ICT sektoru te kako razbiti društveni stereotip o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima.

Nije dovoljno da nam je ICT jak, jer usluge ako ih nitko ne koristi i ne zna koristiti jednostavno nemaju smisla te je potrebno započeti sustavni rad na programima stjecanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, kod široke populacije zaposlenih u potencijalno ugroženim gospodarskim granama. Osigurati porezna oslobođenja za građane koji investiraju u vlastito obrazovanje, te poticati lokalnu samoupravu da kreiraju programe za informatičko opismenjavanje manjina, socijalno ugroženih i građana treće životne dobi. Uz to, potrebno je osigurati dodatno informatičko opismenjavanje, prekvalificiranje i doškolovanje za zanimanja ICT struke kod dugotrajno nezaposlenih.

I među preporukama se našlo kako je potrebno promovirati ICT zanimanja u medijima, naravno slažemo se, ali i tu je potrebna suradnja na svim razinama, a mi s ICTbusiness.info pozivamo sve da se uključe i pomognu u ovome projektu.

Još iz kategorije

Nova prilika za ulazak u ZICER

Nova prilika za ulazak u ZICER

08.07.2020. komentiraj

Zagrebački inovacijski centar - ZICER u program Inkubacije prima ograničeni broj perspektivnih tehnoloških startupova. „Razvijaš li inovativan proizvod, a ne znaš gdje pronaći pozitivnu startup vibru, izvrsne edukacije, mentore, vrhunski opremljene labose i kreativan kutak iz kojeg ćeš raditi, nastavi čitati. Prije nego li se ljetne vrućine rasplamsaju, ti potakni svoj poduzetnički žar“, poručuju iz Zicera.

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.