KitKat zabilježio značajniji rast, no Jelly Bean i dalje suvereno vlada

KitKat zabilježio značajniji rast, no Jelly Bean i dalje suvereno vlada
Google

Google je objaivo nove podatke o zastupljenosti Android distribucija kroz sedmodnevni period zaključno sa 1. travnjem 2014., koji otkrivaju da zadnja iteracija Androida, 4.4. KitKat, je sada instalirana na 5,3 posto svih Android uređaja koji su spojeni na Play Store, što je značajan rast u usporedbi s ožujkom kada je KitKat bio zastupljen sa 2,5 posto instalacija, a još značajnije u usporedbi s ranom veljačom, kada je KitKat bio instaliran na manje od 2 posto uređaja.

Ipak, Jelly Bean i dalje je najzastupljenija iteracija u Googleovom Android ekosustavu, pa tako tri verzije Jelly Beana zajedno drže 61,4 posto udjela.

Osim dva najnovija, u podacima se pojavljuju i dosta starije verzije Android OS-a, pa tako podaci pokazuju da Gingerbread drži 17,8 posto udjela, dok Ice Cream Sandwich drži 14,3 posto. U podacima se pojavljuju i dvije prastare verzije, Froyo i Honeycomb, no njihov kombinirani udjel iznosi manje od 1,2 posto.

U usporedbi sa prethodnim mjesecom, sve verzije Androida izuzevši KitKat zabilježile su pad zastupljenosti na uređajima. Google bi uskoro trebao lansirati novu verziju KitKata koja će ispraviti razne bugove, a pretpostavlja se da će do kraja godine lansirati i novu verziju Androida, vrlo vjerojatno u sinergiji sa novim Nexus uređajima.