KitKat na gotovo trećini svih aktivnih Android uređaja

KitKat na gotovo trećini svih aktivnih Android uređaja
Google

Podaci sa Google-ova službenog bloga Developer Dashboard razotkrili su stabilan rast količine korisnika koji koriste KitKat (4.4.), što ujedno znači da prethodni operativni sustavi pomalo padaju u zaborav.

Google je te podatke sakupio uz pomoć  7-dnevnog perioda u kojem su se korisnici logirali na Google Play Store preko svojih OS, sa zaključnim datumom 3.11. Osim što je to istraživanje njima pružilo dobre povratne informacije, u javnost su lansirali koristan „tortni pregled“ ovih statistika.

Kao što je primjetno, (pretpostavljam da ćete objaviti tu sliku) Froyo OS je gotovo izumro, koristi ga samo 0,6 % korisnika Androida, što je pad od 0.1 % od prošlog mjeseca. Veliki je pad doživio Gingerbread, čije je korištenje s 11,4%  dospjelo na 1,6 % u samo mjesec dana. Relativno stabilna kretanja primjetna su kod Ice Cream Sandwich (4.0.3. - 4.0.4) čije je korištenje palo za 1,1 % na sadašnjih 8.5 %. Uz sve njih, smanjilo se i korištenje najpopularnijeg Jelly Bean (4.1.x - 4.3.) operativnog sustava koji je sa 53.8 % došao na 50.9 % pokrivanja tržišta Androida.

Tako dolazimo do podatka da je KitKat (4.4.) jedini OS čije korištenje neprestano raste. U samo mjesec dana skočio je za 5.7% i za sada pokriva 30.2% tržišta. Ove statistike daleko su od iznenađujućih i neočekivanih, pošto je sve veći broj pametnih telefona i tableta koji podržavaju sustav. Zasigurno će se njegovo korištenje još proširiti, no bit će zanimljivo vidjeti pomake uz buduću širu upotrebu 5.0 Lollipop-a.