Kinesko tržište osobnih računala poraslo je 10 posto na 57 milijuna jedinica u 2021, Lenovo dominantan

Kinesko tržište osobnih računala poraslo je 10 posto na 57 milijuna jedinica u 2021, Lenovo dominantan
DepositPhotos

Isporuke osobnih računala (bez tableta) u Kini porasle su za 9 posto i dosegle 16,5 milijuna jedinica u četvrtom tromjesečju 2021., pokazuje najnovije izvješće Canalysa. Time je završena još jedna godina snažnog rasta za kinesko tržište, na kojem su isporuke porasle 10 posto u 2021. na rekordnih 57 milijuna jedinica.

Isporuke prijenosnih računala porasle su 12 posto na godišnjoj razini na 10,8 milijuna u četvrtom tromjesečju i 8% na 36,5 milijuna za cijelu 2021. Stolna računala su također porasla u posljednjem tromjesečju, s isporukom od 2,5 posto na 5,6 milijuna jedinica, što je dovelo do cijele godine ukupno 20,4 milijuna jedinica, 15% više nego 2020.
“Kinesko tržište osobnih računala prolazi kroz preokret zbog intervencija javnog sektora, ali snažan rast uočen 2021. naglašava koliko još postoji velika prilika“, rekla je Emma Xu, analitičarka Canalysa.

“Sigurnosna zabrinutost oko vladine nabave raste, a prednost se daje lokalnim dobavljačima, što stavlja dodatni konkurentski pritisak na dobavljače sa sjedištem u SAD-u, kao što su HP i Dell. U prostoru malog i srednjeg poduzetništva, poduzeća su usred oporavka nakon nametanja strogih propisa u nekoliko sektora, kao što su stanovanje, obrazovno tržište i internetske tvrtke, 2021. godine. Neke od ovih vladinih intervencija pokazale su se povoljnima za IT industriju kao u cjelini, kao što je povećanje proizvodnje online sadržaja za obrazovanje i zabavu, te podrška novoosnovanim tvrtkama koje su usredotočene na isporuku inovativne tehnologije za potporu vladinih ciljeva oko ekonomske transformacije. Ulaganje većih poduzeća ključna je prilika koja će posebno koristiti dobavljačima računala koji uz vrhunski hardver mogu pružiti opsežna i prilagođena IT rješenja. Konačno, na potrošačkom tržištu, uzbudljive inovacije dolaze sa strane uzvodnih komponenti, posebice u borbi između dobavljača CPU-a. Osim Intela i AMD-a, Apple je najavio daljnji razvoj svojih M1 čipsetova, dok je Qualcomm također signalizirao povećan fokus na računala, a obje tvrtke ciljaju na premium tržište. Poboljšanja u veličini i funkcionalnosti zaslona, kao i inovacije u obliku faktora, poput sklopivih računala, bile su glavne teme na CES-u i MWC-u ove godine, a kineska uloga kao strastvenog prihvaćanja nove tehnologije vidjet će da dobavljači tamo usmjeravaju svoje napore", navodi se. Emma Xu.

Što se tiče stolnih i prijenosnih računala, Lenovo je bio na vrhu tržišta sa 6,9 milijuna jedinica isporučenih u četvrtom tromjesečju, što je 8 posto više u odnosu na prethodnu godinu, jer je iskoristio svoju snažnu privlačnost kod komercijalnih kupaca.

Dell je učvrstio svoju poziciju na drugom mjestu, stekavši 1 posto tržišnog udjela u odnosu na godinu dana kada su njegove isporuke u četvrtom tromjesečju dosegle 2,1 milijun jedinica, 20 posto više na godišnjoj razini.

HP je ostao na trećem mjestu s 1,5 milijuna isporučenih jedinica, rastom od 13 posto u odnosu na 4. tromjesečje 2020. Asus je vratio četvrto mjesto s rastom od 38%, isporučivši 0,9 milijuna jedinica u četvrtom tromjesečju 2021., zahvaljujući uspjehu svoje robne marke ROG igara i VivoBooka i ZenBook serija. Petoplasirani Acer bio je malo iza Asusa i ostvario impresivan rast od 28 posto na godišnjoj razini.
Na razini cijele godine, tržište je bilo više koncentrirano među vodećim dobavljačima u 2021. Lenovo je povećao svoj tržišni udio sa 36 posto u 2020. na 40 posto u 2021., proširivši svoje vodstvo na domaćem tržištu.

Drugoplasirani Dell zabilježio je porast tržišnog udjela za 1 posto u odnosu na 2020. uz rast isporuke od 18 posto. HP je godinu završio kao treći najveći dobavljač u Kini, s rastom od 14 posto u odnosu na 2020. za ukupnu isporuku od 5,3 milijuna jedinica u 2021. Asus i Acer su završili na četvrtom, odnosno petom mjestu, pri čemu je prvi ostvario najveći godišnji rast među vodećim dobavljačima na 36 posto.

"U 2021., uzorno upravljanje lancem opskrbe snažno je koristilo najvećim dobavljačima, dok se pokazalo kao veliki izazov za manje igrače i nove sudionike", rekla je Emma Xu.
“Rast online kupnje računala u Kini također je zahtijevao od dobavljača značajna ulaganja u online marketinške kampanje, distribuciju i postprodajne usluge kako bi upravljali svojim ugledom i poslovanjem. Ova intenzivna konkurencija trebala bi doseći još jednu razinu na kineskom tržištu osobnih računala s novim ograničenjima vezanim uz COVID-19 koja se uvode u nekoliko gradova od ožujka 2022. S obzirom da se milijuni ljudi opet suočavaju s prekidima u radu, obrazovanju i slobodnom vremenu, postoji velika prilika za dobavljače računala s jakim portfeljem proizvoda, odgovarajućom opskrbom uređaja i ovladavanjem izlaskom na tržište da uživaju u daljnjem rastu“, zaključuje Emma Xu.