VRIJEME PROMJENA

Kineski igrači napreduju u globalnoj prodaji BEV-a

Kineski igrači napreduju u globalnoj prodaji BEV-a
Depositphotos

Potaknuta Europom i rastućim tržištem jugoistočne Azije, globalna prodaja putničkih baterijskih električnih vozila (BEV) porasla je za 29 posto na godišnjoj razini u 3. kvartalu 23., prema Counterpoint Researchu. Iako je Kina zadržala svoju poziciju vodećeg svjetskog tržišta za BEV-ove, prodaja u zemlji teško je oporavila svoj zamah zbog slabljenja gospodarskih izgleda i intenzivne cjenovne konkurencije.

Tijekom trećeg tromjesečja, kineska prodaja BEV-a porasla je samo 11 posto, ispod svjetskog prosjeka. Ipak, kineske marke uspješno su prodale više od 0,13 milijuna BEV-ova u inozemstvu, bilježeći četverostruko povećanje u usporedbi s trećim kvartalom 22. Tesla, BYD Auto i Volkswagen bile su najprodavanije BEV grupe. BYD Auto (isključujući Denzu) sustigao je Teslu i očekuje se da će je nadmašiti u četvrtom kvartalu i biti vodeći na globalnoj razini.

“Kina i dalje drži 58 posto svjetskog tržišta BEV-a, dok SAD zauzima oko 12 posto. Njemačka, treće po veličini tržište BEV-a, također je rasla više od 60 posto godišnje,“ rekao je Soumen Mandal, viši analitičar u Counterpoint Research. „Usvajanje BEV-a također raste u gospodarstvima u razvoju poput Indije i jugoistočne Azije zbog dostupnosti pristupačnih opcija. Tijekom 2023. tržište SAD-a značajno se proširilo. No unatoč rastu prodaje BEV-a u SAD-u za 63 posto u odnosu na prethodnu godinu u trećem tromjesečju, nekoliko proizvođača automobila smanjuje troškove vezane uz električna vozila jer kupci nisu voljni plaćati dodatno za BEV-ove u odnosu na vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i hibridne alternative. Ford je odlučio odgoditi svoju investiciju od 12 milijardi dolara u električna vozila. Slično tome, GM je odlučio smanjiti svoju proizvodnju električnih vozila i odgoditi lansiranje novih modela električnih vozila. GM je također odustao od plana proizvodnje pristupačnih električnih vozila (ispod 30.000 dolara) s Hondom.”

“Očekuje se da će godišnja prodaja BEV-a dosegnuti gotovo 10 milijuna u 2023. Unatoč padu ispod očekivanja proizvođača automobila, predviđa se da će prodaja BEV-a u SAD-u premašiti 50 posto rasta na godišnjoj razini,” rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpoint Research. „Smanjenje cijene litij-ionskih baterija zajedno s razvojem jeftinih alternativnih kemijskih baterija pomoći će pristupačnosti BEV-ova. Očekuje se da će i Europa i SAD zadržati znatna ulaganja u osiguravanje pristupa esencijalnim mineralima za BEV-ove, čime će se smanjiti ovisnost o Kini. Kako bi se suprotstavila utjecaju Kine na zapadnim automobilskim tržištima, Europska unija je pokrenula antisubvencionu istragu za BEV-ove kineske proizvodnje. Priljev jeftinih BEV-ova iz Kine nepovoljno utječe na domaće proizvođače automobila u Europi. Ovo naglašava rastuću konkurentnost na tržištu BEV, za koju se očekuje da će se dodatno intenzivirati.”