Kineska vlada zabranila trgovanje Bitcoinom, vrijednost valute strmoglavo pala

Kineska vlada zabranila trgovanje Bitcoinom, vrijednost valute strmoglavo pala

Kineska vlada zabranila je financijskim institucijama u toj zemlji trgovanje Bitcoin valutom, što je prouzročilo strmoglavi 20-postotni pad vrijednost ovog elektroničkog novca, dok je u isto vrijeme Francuska središnja banka također izrazila zabrinutost zbog Bitcoinsa.

Obavijest je poslana Kineskoj središnjoj banci, Narodnoj banci Kine i u četiri druge vladine agencije, a u obavijesti stoji da, iako Bitcoin još uvijek ne predstavlja prijetnju kineskom financijskom sustavu, postoje drugi rizici koji su povezani s korištenjem Bitcoin valute.

Glavni problem je u tome što je valuta anonimna i nije moguće pratiti tko stoji iza nje , te je zbog toga pogodna za nezakonite aktivnosti, kao što su pranje novca ,ucjena i nabavka ilegalnih stvari poput droge i oružja.

Kina

Kineska odluka uvelike je utjecala na vrijednost Bitcoin valute zbog neproporcionalne količine ove virtualne valute koja se nalazi u Kini. BTC China nedavno je proglašena najvećom Bitcoin burzom s najvećim volumenom.

Međutim broj Bitcoinsa koji su u opticaju u odnosu na tradicionalnu valutu je premali da bi imao ozbiljniji utjecaj na gospodarstvo. Nekim pojedincima je još uvijek dopušteno korištenje Bitcoin valute, no svaka trgovinska platforma morat će proći proces registracije u agenciji za telekomunikacije.

Neki su akcije Kineske vlade protumačili kao važan korak u donošenju regulativa za virtualne valute, dok su drugi upozorili da bi vrijednost Bitcoinsa u idućih nekoliko tjedana mogla pasti i za 50 posto.

Francuska

Ovaj problem prouzročio je zabrinutost Francuske banke, koja kaže da promjenjiva priroda Bitcoin čini izuzetno rizičnim zbog pojedinaca koji špekuliraju o vrijednosti ove virtualne valute. Problem špekulacije mogao bi prouzročiti poteškoće u konvertiranju Bitcoinsa u pravi novac, te bi to trebala u obzir uzeti trgovci koji primaju Bitcoin valutu kao sredstvo plaćanja .

Banka također strahuje i zbog sigurnosti, prije svega, da se valuta može koristiti za financiranje terorizma, no iz banke navode da to ne predstavlja prijetnju za gospodarstvo.