Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Foto: DepositPhotos

Kina je samo jedna u nizu zemalja koje su zabrinute da bi razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe mogao dovesti do ratova, pa čak i jednog na svjetskoj razini. Kineski vojni i politički dužnosnici u godišnjem su izvještaju ocijenili upravo na taj način razvoj najuzbudljivije tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Naravno, ono na što se ponajviše koncentriraju Kinezi jesu dronovi. Bespilotne letjelice bazirane na umjetnoj inteligenciji hladnokrvno i nemilosrdno ispunjavale bi sve zacrtane ciljeve. I tko ih prvi razvije do savršenstva, vladat će svijetom. To je potpuno jasno i to je ono što brine Kineze. Iako, oni su rijetko zabrinuti u slučajevima kad nemaju prednost ili blagi zaostatak. Ovdje se vrlo vjerojatno radi i o strahu što bi se moglo dogoditi u svjetskom poretku ukoliko druge sile dođu do napretka prije.

"Posebna zabrinutost u Kini vlada zbog američkih dronova koji su sve manji, automatizirani i sposobni izvoditi zadatke kao kruženje oko mete. Kina je pak bolja kad se radi o agresivnijem pristupu dronova i smrtonosnosti koju donose", kazao je vojni stručnjak Gregory C. Allen vodeći se kineskim izvješćem i razgovorima s kineskim stručnjacima.

Ipak, i dalje je najkonkretniji ruski predsjednik Vladimir Putin u svom nastupu otprije godinu dana:

"Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se. Stoga, tko načini najveći napredak na AI području, vladat će svijetom", naglašava Putin.

Vrlo je jednostavno sve to što govori jer AI će ratovati sama, bit će autonomna i poprilično efikasna. Ali, ona da bi stigla do cilja neće brinuti o preprekama kao što su civili, zarobljenici... To je ono što brine glasne, ali nemoćne pacifiste.

Upravo zato bitno je postaviti jasne standarde, raditi na prevenciji i biti spreman kad dođe trenutak u kojem AI postaje relevantan faktor u tehnološkom smislu. Najbolje bi bilo potpuno zabraniti AI u svrhu ratovanja, što zagovaraju Elon Musk i njegovi brojni istomišljenici, ali to će biti iznimno teško implementirati.

Još iz kategorije

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

Popularni alat za kompresiju WinRAR zakrpao sigurnosnu rupu koja se vukla čak 19 godina

23.02.2019. komentiraj

Popularni alat za kompresiju aplikacija WinRAR, prošlog je mjeseca zakrpao poveći sigurnosni propust, koji je u teoriji omogućavao hakerima postavljanje malwarea na sve verzije softvera unazad 19 godina. Srećom, prošle godine ranjivost je otkrivena od strane Check Point Softwarea i uspješno uklonjena zahvaljujući njegovim stručnjacima.

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.