Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Foto: DepositPhotos

Kina je samo jedna u nizu zemalja koje su zabrinute da bi razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe mogao dovesti do ratova, pa čak i jednog na svjetskoj razini. Kineski vojni i politički dužnosnici u godišnjem su izvještaju ocijenili upravo na taj način razvoj najuzbudljivije tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Naravno, ono na što se ponajviše koncentriraju Kinezi jesu dronovi. Bespilotne letjelice bazirane na umjetnoj inteligenciji hladnokrvno i nemilosrdno ispunjavale bi sve zacrtane ciljeve. I tko ih prvi razvije do savršenstva, vladat će svijetom. To je potpuno jasno i to je ono što brine Kineze. Iako, oni su rijetko zabrinuti u slučajevima kad nemaju prednost ili blagi zaostatak. Ovdje se vrlo vjerojatno radi i o strahu što bi se moglo dogoditi u svjetskom poretku ukoliko druge sile dođu do napretka prije.

"Posebna zabrinutost u Kini vlada zbog američkih dronova koji su sve manji, automatizirani i sposobni izvoditi zadatke kao kruženje oko mete. Kina je pak bolja kad se radi o agresivnijem pristupu dronova i smrtonosnosti koju donose", kazao je vojni stručnjak Gregory C. Allen vodeći se kineskim izvješćem i razgovorima s kineskim stručnjacima.

Ipak, i dalje je najkonkretniji ruski predsjednik Vladimir Putin u svom nastupu otprije godinu dana:

"Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se. Stoga, tko načini najveći napredak na AI području, vladat će svijetom", naglašava Putin.

Vrlo je jednostavno sve to što govori jer AI će ratovati sama, bit će autonomna i poprilično efikasna. Ali, ona da bi stigla do cilja neće brinuti o preprekama kao što su civili, zarobljenici... To je ono što brine glasne, ali nemoćne pacifiste.

Upravo zato bitno je postaviti jasne standarde, raditi na prevenciji i biti spreman kad dođe trenutak u kojem AI postaje relevantan faktor u tehnološkom smislu. Najbolje bi bilo potpuno zabraniti AI u svrhu ratovanja, što zagovaraju Elon Musk i njegovi brojni istomišljenici, ali to će biti iznimno teško implementirati.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.