Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Kina zabrinuta da će razvoj umjetne inteligencije dovesti do novih ratova između država

Foto: DepositPhotos

Kina je samo jedna u nizu zemalja koje su zabrinute da bi razvoj umjetne inteligencije u vojne svrhe mogao dovesti do ratova, pa čak i jednog na svjetskoj razini. Kineski vojni i politički dužnosnici u godišnjem su izvještaju ocijenili upravo na taj način razvoj najuzbudljivije tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Naravno, ono na što se ponajviše koncentriraju Kinezi jesu dronovi. Bespilotne letjelice bazirane na umjetnoj inteligenciji hladnokrvno i nemilosrdno ispunjavale bi sve zacrtane ciljeve. I tko ih prvi razvije do savršenstva, vladat će svijetom. To je potpuno jasno i to je ono što brine Kineze. Iako, oni su rijetko zabrinuti u slučajevima kad nemaju prednost ili blagi zaostatak. Ovdje se vrlo vjerojatno radi i o strahu što bi se moglo dogoditi u svjetskom poretku ukoliko druge sile dođu do napretka prije.

"Posebna zabrinutost u Kini vlada zbog američkih dronova koji su sve manji, automatizirani i sposobni izvoditi zadatke kao kruženje oko mete. Kina je pak bolja kad se radi o agresivnijem pristupu dronova i smrtonosnosti koju donose", kazao je vojni stručnjak Gregory C. Allen vodeći se kineskim izvješćem i razgovorima s kineskim stručnjacima.

Ipak, i dalje je najkonkretniji ruski predsjednik Vladimir Putin u svom nastupu otprije godinu dana:

"Ratovi će se u budućnosti voditi dronovima i tko drugome uništi njihove, taj je pobijedio, druga strana neće imati nikakvu drugu mogućnost no predati se. Stoga, tko načini najveći napredak na AI području, vladat će svijetom", naglašava Putin.

Vrlo je jednostavno sve to što govori jer AI će ratovati sama, bit će autonomna i poprilično efikasna. Ali, ona da bi stigla do cilja neće brinuti o preprekama kao što su civili, zarobljenici... To je ono što brine glasne, ali nemoćne pacifiste.

Upravo zato bitno je postaviti jasne standarde, raditi na prevenciji i biti spreman kad dođe trenutak u kojem AI postaje relevantan faktor u tehnološkom smislu. Najbolje bi bilo potpuno zabraniti AI u svrhu ratovanja, što zagovaraju Elon Musk i njegovi brojni istomišljenici, ali to će biti iznimno teško implementirati.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.