Kina uklanja sav strani hardver i softver iz svojih računalnih sustava

Kina uklanja sav strani hardver i softver iz svojih računalnih sustava
DepositPhotos

Kina ima ogroman plan dodatnog zatvaranja i okretanja sebi samoj jer smatra da je stiglo vrijeme za to, što objašnjava korak kojim namjerava do 2022. izbaciti Windows operativni sustav te općenito sav strani softver i hardver iz računalnih sustava.

Konkretnije, prema onome što piše Australian Financial Review (AFR), kineske vlasti dale su naredbu svim državnim ustanovama, organizacijama, uredima i ostalima koji se vežu uz državu, da unutar iduće dvije godine zamijene sav strani softver i hardver te se okrenut alternativnim domaćim rješenjima.

To uključuje izbacivanje Windows operativnog sustava iz računala kojima se služe kineska Vlada i državne organizacije, a Kineska komunistička partija naložila je i svim institucijama da je krajnji rok za potpunu migraciju na kineska rješenja dvije godine. Točnije, dogodine će zamjena biti provedena na 30 posto sustava, 2021. na njih 50 posto i preostalih 20 posto obavit će se u 2022.

Iako će ovaj potez biti izniman udarac američkim kompanijama koje brižno surađuju s Kinezima svih ovih godina i desetljeća, dobra je vijest da se migracija ne odnosi na privatne korisnike ili kompanije. Barem zasad. Normalno, teško je očekivati da u jednom trenutku neće doći i do toga, s obzirom da je jasno da se radi jedan poveći zaokret na globalnoj sceni. Ujedno, ovakav potez potvrđuje da Kina više ne ovisi o stranom softveru te da može ponuditi alternativu.

Veliko je to upozorenje američkoj politici te američkim partnerima i označit će novu eru trgovinskog rata. Koji će se preliti na sve i bit će podosta kolateralnih žrtava s obzirom da cijene sasvim sigurno moraju "skočiti" nakon takvih poteza i onda treba vidjeti u narednim godinama kome će takvi potezi više štetiti - svijetu ili Kini te njenim partnerima, ako ih bude.

Svi mi nedužni promatrači možemo se samo nadati da će takva situacija biti izbjegnuta i da će se situacija riješiti što je bezbolnije moguće. Inače sav tehnološki napredak nema smisla i po tko zna koji put bi se potvrdilo da ga čovjek svojim ponašanjem može itekako anulirati.