Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Foto: DepositPhotos

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Prevedeno, Trump je zaprijetio Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj da dovode u pitanje savezništvo te sa SAD-om zbog suradnje s Huaweijem. Upravo su te tri zemlje ove godine službeno odlučile dopustiti poslovanje kineskom gigantu na svom teritoriju. Naravno, kako bi što bolje implementirale mobilne mreže pete generacije (5G).

Odgovor američki predsjednik nije morao dugo čekati, a stigao je iz Kine putem glasnogovornice tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova. Naime, Hua Chunying bila je poprilično direktna i jasna u prenošenju stavova ne samo Ministarstva već kineskih vlasti općenito. Ali, u nastuputu ipak nije bilo riječi i Trumpu zato što su sve strane oprezne. Upravo zato ni Trump nije direktno spomenuo Huawei.

"Kome to Grenell prijeti? Tko je istinska prijetnja? Sjetite se, Snowden je otkrio da su Amerikanci špijunirali telefon kancelarke Angele Merkel!"

To je istina, Snowden se 2013. odlučio istupiti u javnost s tim informacijama, između ostalih. Na kraju se cijela priča stišala "zbog nedostatka dokaza" i iz Bijele kuće opetovano se navodilo da nisu niti će ikad špijunirati telefon Angele Merkel.

Kako god bilo, Trump je odaslao ozbiljnu prijetnju, no europski državnici na nju su bili spremni i očito je stigla odluka udaljiti se pomalo od SAD-a kakav jest u ovom trenutku. Tako nešto može se zaključiti po brojnim detaljima, ne samo po ovoj priči o Huaweiju. I tako nešto ne čudi, Trump se ne trudi održavati dobre odnose sa saveznicima, niti smatra vanjsku politiku prioritetom. Osim kad želi pokazati "tko je glavni", kao u ovom slučaju.

Još iz kategorije

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

04.04.2020. komentiraj

Apple se godinama ismijavao s Microsoftom po pitanju pristupa tabletima te njihovoj evoluciji, ali napokon je stigao trenutak kad je jasno da su Tim Cook i društvo bili u krivu - pristup njegovih konkurenata pokazao se ispravnim.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

04.04.2020. komentiraj

Nakon uvođenja e-Propusnica, vozači teretnih vozila našli su se u nepovoljnom položaju budući da je sustav njihov posebni režim izjednačavao s osobama kojima su izrečene mjere samoizolacije. HGK, HOK, HUP i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražili su od Stožera i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture što hitnije rješenje nepovoljne pozicije za vozače. Na temelju zajedničkoga prijedloga osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja.

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

04.04.2020. komentiraj

Erste banka donijela je odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme u situaciji kada se poduzimaju veliki napori u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa.