Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Kina pretekla SAD po broju najbržih TOP 500 superračunala

Foto: Fotolia

Kina posljednjih nekoliko godina ima najmoćnija super računala na svijetu, ali Sjedinjene Američke Države imale su ih najviše među 500 najbržih trenutno. I to se promijenilo, Kina odsad dominira u svakom pogledu jer ima najjača super računala što svijet poznaje, a ujedno ih ima i najviše u društvu njih pet stotina.

Točnije, Kina ih ima 202 i to je osjetno više nego 159 otprije šest mjeseci. Na drugom mjestu je SAD s njih 144, a prije šest mjeseci imao ih je 169. Pad je očekivan jer Kina ulaže mnogo novca u umjetnu inteligenciju (AI), kognitivno računalstvo općenito te analizu klimatskih procesa. Za sve to potrebna je snaga najjačih računala na svijetu i zato se stotine i stotine milijuna američkih dolara slijevaju za ove potrebe.

Što se prva dva mjesta tiče, promjena nije bilo u odnosu na lipanj prošle godine. I dalje je najbrži kineski Sunway TaihuLight, najveće brzine 93 petaflopsa. Na drugom je mjestu pak Tianhe-2 ili MilkyWay-2, koji dostiže brzinu od 33,8 petaflopsa. Dakle, više je nego vidljivo koliko Sunway TaihuLight bježi konkurenciji.

No, dok su kineski genijalci već stara priča, što ne znači i nešto manje vrijedna, Švicarci su u prvom planu ove godine. Njihovo računalo Piz Daint pokreće Cray XC50 sustav i dostiže brzinu od 19,5 petaflopa. Također, za to je zaslužno 361 760 jezgara. Primjerice, TaihuLight ih ima 10,65 milijuna, a Tianhe-2 3,12 milijuna.

Na četvrtom je mjestu američki Titan, koji se također bazira na Cray sustavu, ali riječ je o Cray XK7, koji ima 560 640 jezgri i dostiže brzinu od 17,6 petaflopsa. Nije to ni blizu Kinezima, ali daleko od toga da se ovaj moćni uređaj ne može koristiti za apsolutno sve što današnje potrebe iziskuju.

Treba znati i da će SAD vjerojatno dogodine ponovo imati najbrže super računalo na svijetu jer IBM tvrdi da će uskoro završiti svoju zvijer, čija bi brzina trebala dosezati 200 petaflopsa, što je više nego dvostruko brže od Sunway TaihuLight. Osim što košta stotine milijuna dolara, trošit će energije koliko i 16300 kućanstava zajedno.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za Sony World Photography Awards 2019

Otvorene prijave za Sony World Photography Awards 2019

18.06.2018. komentiraj

Svjetska organizacija za fotografiju otvorila je dvanaesto izdanje Sony World Photography Awards. Kako bi proslavili poziciju vodećeg globalnog fotografskog natjecanja u kontinuitetu, organizatori su proglasili pobjednike Sony stipendije, koje su odabrali prošlogodišnji dobitnici nagrade i najavili tri nove kategorije za 2019.

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.