Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

Prodaja TikToka još uvijek nije realizirana, iako se navodno 13. rujna sklopilo partnerstvo njegove matične kompanije ByteDance i Oraclea. Naime, službeni Peking odlučio je stopirati posao jer smatra da se radi o ucjeni.

No, nije samo to problem, već i ono što Oracle namjerava. I ne samo Oracle, u cijeloj priči još uvijek se spominje Walmart pa su investitori iznimno zbunjeni. Ne znaju kakva budućnost očekuje američki TikTok. Ne razumiju to ni korisnici. A sad još "kineski problem" dodatno stvara komplikacije.

"Kina nema niti jedan razlog zbog kojeg bi odobrila "prljav" i nepošten posao koji omogućava Oracleru i Walmartu preuzimanje TikToka. Sve na temelju iznuda i maltretiranja", stoji u uredničkom komentaru lista China Daily, koji prenosi stavove Kineske komunističke partije.

Navodi se da je bitka za TikTok počela zbog prihoda od milijardu američkih dolara do kraja ove godine, a ne zbog sigurnosti o kojoj se priča u Bijeloj kući. Dio je to osuda koje se mogu pronaći u tekstu, ali u konačnici se može slobodno kazati da će u slučaju kolapsa očekivanog posla na gubitku biti ByteDance i američki TikTok korisnici.

Nije slučajno da se kompanija koja stoji iza popularne aplikacije za postavljanje kratkih video uradaka mjesecima trudi odvojiti od kineskih vlasti i njihove retorike. Jasno je da to u zapadnom dijelu svijeta, posebno Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno može biti iznimno loše za posao. I jest...

Nažalost po ByteDance, ako mora birati izabrat će Partiju jer bi sve drugo bilo pogubno. Ne doslovno, ali za poslovanje svakako. Također, sve ovo samo potvrđuje da nema istine u tome da se kineske vlasti ne miješaju u "tehnološke poslove".

Bit će zanimljivo pratiti što se dalje događa jer američko tržište bitno je za TikTok. Tamo ima oko stotinu milijuna korisnika, od ukupnih 200 milijuna. A i postoji nada da će sudovi ipak ići kontra Trumpove administracije, kao u slučaju pokušaja blokiranja kineskog WeChata, koji u SAD-u broji gotovo 22 milijuna korisnika...