Kina optužuje SAD za bezobrazni pokušaj krađe TikToka

Kina optužuje SAD za bezobrazni pokušaj krađe TikToka
DepositPhotos

Kina je spremna boriti se sa Sjedinjenim Američkim Državama za vlasništvo nad platformom TikTok, potvrđeno je iz službenih izvora te zemlje. Takva reakcija uslijedila je nakon niza američkih pokušaja da poslovanje TikToka na svom teritoriju dovede pod kontrolu ili jednostavno zabrani, otjera.

"Sjedinjene Države sramotno pokušavaju pokrati kinesku kompaniju te je udalji od proizvoda koje je kreirala i omogući američkim kompanijama kontrolu nad time što je stvoreno. Kina to neće dozvoliti i branit će svoja prava do kraja kako se nešto slično ne bi ponovilo te omogućilo situaciju u kojoj bismo globalizaciju nazivali "amerikanizacijom", jasna je poruka iz Pekinga.

Naime, prodaja TikToka još uvijek nije realizirana, iako se navodno 13. rujna sklopilo partnerstvo njegove matične kompanije ByteDance i Oraclea. Naime, službeni Peking odlučio je stopirati posao jer smatra da se radi o ucjeni.

No, nije samo to problem, već i ono što Oracle namjerava. I ne samo Oracle, u cijeloj priči još uvijek se spominje Walmart pa su investitori iznimno zbunjeni. Ne znaju kakva budućnost očekuje američki TikTok. Ne razumiju to ni korisnici. A sad još "kineski problem" dodatno stvara komplikacije.

Navodi se i da je bitka za TikTok počela zbog prihoda od milijardu američkih dolara do kraja ove godine, a ne zbog sigurnosti o kojoj se priča u Bijeloj kući. Dio je to osuda koje se mogu pronaći u tekstu, ali u konačnici se može slobodno kazati da će u slučaju kolapsa očekivanog posla na gubitku biti ByteDance i američki TikTok korisnici.

Nije slučajno da se kompanija koja stoji iza popularne aplikacije za postavljanje kratkih video uradaka mjesecima trudi odvojiti od kineskih vlasti i njihove retorike. Jasno je da to u zapadnom dijelu svijeta, posebno Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno može biti iznimno loše za posao. I jest...