Kina nastavlja žestoki rat protiv kriptovaluta

Kina nastavlja žestoki rat protiv kriptovaluta
DepositPhotos

Kina nastavlja žestoki rat protiv kriptovaluta i on bi se uskoro mogao proširiti na dodatnu zabranu rudarenja kriptovaluta! Tako nešto svakako će ojačati američku poziciju u tom smislu, ali i ponovno srušiti cijene “digitalnih novčića“, kao što smo svjedočili početkom godine.

Naime, Reuters izvještava da je Kina dodala rudarenje kriptovaluta na nacrt "negativnog popisa" koji ograničava ili potpuno zabranjuje ulaganja u određenu industriju, bilo Kineza ili stranaca. Potencijalni ulagači trebali bi dobiti odobrenja, a to je malo vjerojatno obzirom na novostečeni kineski antikripto stav. Kojim se, prema mišljenju tamošnjih vlasti, štiti stabilnost domaće ekonomije, gospodarstva, valute... od utjecaja "stranog faktora".

Službeno, Kina je kriptovalute počela tretirati kao nezakonite, tvrdeći da je digitalna valuta izazvala porast pranja novca i drugih financijskih zločina. Istovremeno, testira vlastitu kriptovalutu, vrlo vjerojatno jer želi stabilniju valutu koju može izravno kontrolirati.

Ipak, Bitcoin.com navodi da kineska Komisija za razvoj i reformu traži javni komentar na popisu do 14. listopada. Međutim, sumnja da će javni doprinos promijeniti pristup rudarenju kriptovaluta.

Taj bi potez dodatno mogao učiniti kriptovalute nepraktičnoma u Kini. Osim u slučaju uvođenja domaće...

Srećom, zasad Kina nema utjecaj na globalne trendove. Jer, vrijednost bitcoina porasla je za više od 30 posto od kineskih restriktivnih poteza u rujnu, što znači da zabrane možda daju kriptovalutama vjetar u leđa tamo gdje bi se inače trebala izjednačiti. Treba vidjeti je li riječ o kratkoročnom ili dugoročnom trendu...

Kako god, tržište grafičkih kartica će doživjeti olakšanje jer dok su Kinezi bili potpuno predani rudarenju, bilo je praktički nemoguće doći do njih normalnim metodama i u normalnom vremenskom periodu.