BORBA SE NASTAVLJA

Kina je reagirala na američki potez da ograniči ulaganja snažnom osudom

Kina je reagirala na američki potez da ograniči ulaganja snažnom osudom
Depositphotos / Ilustracija

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je izvršnu uredbu američkog predsjednika Joea Bidena kojom se zabranjuju ulaganja u osjetljive segmente visoke tehnologije. Kinezi su rekli da ovaj potez odražava antiglobalizam.

Na tiskovnoj konferenciji predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning optužio je SAD za pogrešno predstavljanje koncepta nacionalne sigurnosti. "Ograničavanje ulaganja američkih tvrtki u Kinu s nacionalnom sigurnošću kao paravanom jasan je čin pretjeranog naprezanja koncepta sigurnosti i politiziranja poslovnog angažmana", dodao je Mao da je pravi cilj uskratiti Kini njezino pravo na razvoj, nazivajući potez očiglednim gospodarskim prisila i tehnološko nasilje, čin kojim se krše načela tržišnog gospodarstva i poštenog natjecanja.

Američka izvršna uredba zabranjuje privatnom kapitalu, rizičnom kapitalu i zajedničkim ulaganjima da ulažu u subjekte sa sjedištem u Kini koji su uključeni u razvoj naprednih poluvodiča, kvantnih informacijskih tehnologija i AI sustava. Američki dužnosnik izjavio je da je program usko usmjeren kako bi se osiguralo da američki kapital ne podržava domaći strani razvoj novih i kritičnih tehnologija s rizicima za nacionalnu sigurnost.