Kim Dotcom uzvraća udarac

Kim Dotcom uzvraća udarac
Fotolia

Kim Dotcom je podnio višemilijunsku tužbu protiv špijunske agencije iz Novog Zelanda. Sudski dokumenti koji su otkriveni ovaj tjedan od strane Wireda pokazuju kako je Dotcom podnio tužbu protiv Government Communications Security Bureau - GCSB.

U tužbi se navodi kako je GCSB neovlašteno upala u njegov dom i kako se provodio nadzor nad njime za koji nije bilo zakonske potrebe. Očito je došlo vrijeme da Kim Dotcom uzvrati udarac. Osnivač Megauploada tuži GCSB za 6 milijuna novozelandskih dolara (4,8 milijuna dolara) i bit će zanimljivo vidjeti tko će pobijediti u ovom slučaju.

Početkom 2012. godine u nazočnosti policije, GCSB je pretresla Dotcom-ov 30 milijuna dolara vrijedni ljetnikovac i zaplijenila neke od njegovih stvari, uključujući Mercedes Benz i ružičasti Cadillac.  No, sud u Novom Zelandu kasnije je presudio da su izdani nalozi za obavljanje pretraživanje bili nevažeći.

Dotcom je bio i u nevolji u SAD-u gdje je optužen sa svojim suradnicima da je poticao korisnike Megauploada za upload piratskih pjesama, videa i drugih sadržaja i poticao dijeljenje tih sadržaja među korisnicima. Američka vlada grčevito se bori da ga izruči, no očito je kako se Dotcom vješto brani.