Kickstarter dogurao do 500 tisuća projekata s 38 posto uspješnosti

Kickstarter dogurao do 500 tisuća projekata s 38 posto uspješnosti
Antonio Jularić

Platforma za crowdfunding Kickstarter postoji nešto više od deset godina i konstantno traži načine kako poboljšati ponudu za kreativce, inovatore, ali i one koji žele stati iza njih. I čini se da sve skupa “pali“ jer Kickstarter bilježi jedan izniman uspjeh.

Prema podacima prezentiranima od strane Stock Appsa, Kickstarter je uspješno lansirao 505.590 projekata od travnja 2009., kad je pokrenut. Najviše pokrenutih projekata vezano je uz film i video - njih 75.875. Najmanje interesa za kreiranje projekata ima na područjima koja se vežu uz ples - njih 4301. Ukupno, sve kampanje zajedno prikupile su 5,42 milijarde američkih dolara.

Kad se uzmu u obzir svi pokrenuti projekti, njih 38,21 posto stigne do zacrtanog cilja, odnosno, zabilježi uspjeh. I u tom segmentu, sve što ima veze s glazbom nekako najbolje kotira jer čak 31.688 kampanja završilo je uspješno. Odmah iza su s 28.459 film i video, igre su na 23.466 i umjetnost na 18.651. Nažalost po novinarstvo, to područje iza sebe ima najmanje uspješno izvedenih projekata - njih tek 1339 kroz više od 11 godina postojanja Kickstartera.

Konkurentnih platformi na ovom tržištu ne nedostaje, ali Kickstarter se ipak izdvaja, zato bilježi uspjeh. Naime, osobe koje podupiru određeni projekt mogu tijekom njegova trajanja promijeniti iznos novca kojim ga misle poduprijeti. Pa ako se vidi da bi nešto moglo biti uspješno, ili da malo nedostaje do cilja, moguće je povećati iznos.

No, možda glavna stvar zašto Kickstarter tako kotira jest što dozvoljava kampanjama nuditi neograničene nagrade onima koji ih podupiru. Samim time, te su nagrade više no na konkurentskim platformama pa se korisnici radije okreću Kickstarteru kad traže nešto novo i inovativno u što bi uložili novac. Ili si jednostavno priskrpbili neki novi zanimljiv i koristan proizvod, odnosno, uslugu.