Kakva nas sigurnost čeka u eri kvantnog računalstva

Kakva nas sigurnost čeka u eri kvantnog računalstva

Foto: DepositPhotos

IBM Institute for Business Value (IBV) objavio je izvješće Sigurnost u kvantnoj eri. Ova dubinska analiza krajolika kvantne sigurnosti otkriva potrebu za "kvantno sigurnim" strategijama danas za održavanje integriteta i sigurnosti vrlo osjetljivih podataka u budućnosti. Osim toga, izvješće prikazuje jasan put kako organizacije mogu raditi u svom ekosustavu kako bi zaštitile podatke od kibernetičkih kriminalaca koji koriste snagu kvantnih računala.

IBM-ovi stručnjaci za sigurnost i kriptografiju pružaju jasne smjernice o tome kako se organizacije mogu pripremiti za potencijalne kvantne prijetnje educirajući timove o kvantno sigurnoj kriptografiji, otkrivajući potencijalne ranjivosti korištenjem kvantno sigurnih kriptografskih procjena, transformirajući operacije i promatrajući krajolik prijetnji. Prema izvješću tijekom sljedećih nekoliko godina, široko rasprostranjeni protokoli šifriranja podataka, kao što su kriptografski standardi s javnim ključem poput RSA i ECC, mogli bi postati ranjivi. Zapravo, svaka klasično šifrirana komunikacija koja bi se mogla prisluškivati je u opasnosti, potencijalno već izložena eksfiltraciji, s namjerom prikupljanja tih podataka nakon što rješenja kvantne dešifriranja budu održiva.

Uzimajući u obzir da se procjenjuje da će digitalna ekonomija do 2025. vrijediti 20,8 trilijuna dolara, posljedice bi mogle biti zapanjujuće, prema Svjetskom gospodarskom forumu. Podaci koji se odnose na nacionalnu sigurnost, infrastrukturu, medicinske podatke i intelektualni kapital mogu zadržati ili povećati svoju vrijednost tijekom vremena. Kao takvi, kibernetički kriminalci mogu upotrijebiti strategije "žetva sada, dešifriranje kasnije" za krađu podataka koji bi se mogli dešifrirati kada kvantna računala dostignu kritičnu masu. Dodatno, kriptografija se koristi za osiguranje vrlo složenih i kritičnih infrastrukturnih mreža i globalnih digitalnih ekosustava, a za sve to bi mogla biti potrebna desetljeća da se osiguraju od kvantnih prijetnji.

IBM je godinama gradio globalni tim vrhunskih stručnjaka za kriptografiju za razvoj kvantno sigurnih shema i planova pripreme. Samo prošle godine IBM je postavio prvi kvantno siguran sustav u industriji, IBM z16; lansirao paket IBM Quantum Safe usluga; pridonio razvoju tri od četiri algoritma koje je izabrao NIST za standardizaciju postkvantne kriptografije; i postao član osnivač GSMA Post-Quantum Telco Network Taskforce.

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.