Kakva je budućnost borbe protiv piratstva

Kakva je budućnost borbe protiv piratstva
NEM

Posljednji dan konferencije New Europe Market obilježila je zanimljiva panel-rasprava o budućnosti borbe protiv piratstva i problemima oko regulacije ilegalnih aktivnosti. Također je bilo riječi i o studiji slučaja Češke televizije o povezivanju lokalne i globalne produkcije s regionalnom koprodukcijom na primjeru njihove hit-serije „Maria Theresa“.

Raspravljajući o piratstvu u regiji, pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Damir Novinić rekao je da za ovakvu situaciju možemo kriviti samo sami sebe: „Piratstvo je u porastu jer ga mi dopuštamo. Veoma smo inertni i veoma sporo reagiramo. Ipak, započeli smo sa sudskim postupcima i pregovorima s tvrtkama i subjektima koji pokušavaju prodavati naše proizvode bez ugovora“. Najveći problem za Hrvatsku radioteleviziju, kaže Novinić, leži izvan Hrvatske, u brojnim OTT-ima diljem svijeta.

S druge strane, Chris Anderson iz MUSO-a tvrdi da je „piratstvo prilika za TV industriju jer se upravo tu nalaze ljudi koji žele vaš sadržaj“. Postoji jedan dio gledatelja koji preuzimaju nezakonit sadržaj a da nisu svjesni da je to nezakonito te ga preuzimaju jer žele taj sadržaj, a ne mogu ga pronaći na legalan način. TV kuće trebale bi to uzeti u obzir i pronaći načine kako ponuditi sadržaj digitalno po pristupačnim cijenama.

Skriveni vodeni žigovi, dinamično blokiranje stranica i zaštita copywritinga neke su od mogućih metoda koje je predložio Mark Mulready, potpredsjednik službe za kibernetičku sigurnost u Irdetu, a istaknuo je i nejasne smjernice za brzinu uklanjanja ilegalnog sadržaja i anonimnost kao glavne nedostatke zakonodavstva EU-a u tom pogledu. Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Damir Hajduk zaključio je da „postoji kultura piratstva s kojom se moramo uhvatiti ukoštac“, složivši se s ostalim panelistima da je suradnja među zainteresiranim stranama ključan korak u rješavanju problema.

TV miniserija „Maria Theresa“, koju je predstavio Jan Maxa iz Češke televizije, rezultat je suradnje četiriju javnih TV kuća iz četiriju zemalja: Austrije, Slovačke, Mađarske i Češke. Dijelom zahvaljujući i pravovremenim pripremama, serija je postigla golem uspjeh donijevši neviđenu gledanost svim uključenim TV kućama (Češka TV, Maya Production, ORF, MTVA i RTVS).

Maxa je podijelio pojedinosti o produkciji rekavši kako su tijekom adaptacije scenarija i snimanja morali prebroditi nacionalni ponos i razlike u poimanju povijesnih ličnosti. „Kada radite na zajedničkom projektu, obje strane moraju biti na dobitku, odnosno, u ovom slučaju, sve četiri produkcijske kuće i jedan distributer.“ „Maria Theresa“ u tom je pogledu povezala lokalno i globalno, a ta se suradnja trenutačno nastavlja i na 2. i 3. sezoni.