Kako učenje na daljinu može biti učinkovito i zanimljivo uz pomoć Microsoftovih resursa za obrazovanje

Kako učenje na daljinu može biti učinkovito i zanimljivo uz pomoć Microsoftovih resursa za obrazovanje
DepositPhotos / Ilustracija

Otkako se COVID-19 epidemija prvi put pojavila u Kini, naši korisnici s područja obrazovanja u tom području napravili su nevjerojatne stvari da bi učenici nastavili učiti tijekom prijelaza na učenje na daljinu. Od e-learning inovacija do održavanja dobrog raspoloženja učenika pomoću foto i kulinarskih izazova, učitelji i učenici pokazali su izuzetnu otpornost tijekom ovog teškog razdoblja.

Sada kada zemlje širom svijeta poduzimaju korake za suzbijanje virusa, mnoge škole i sveučilišta globalno prebacuju nastavu online. Podučavanje i učenje od kuće velika je promjena za većinu učenika i učitelja. Bez fizičke učionice, kako možete provjeriti jesu li učenici angažirani i napreduju? Kako edukatori i obrazovne ustanove ostaju povezani?

Želimo pomoći olakšati prijelaz pa smo iskusne online edukatore — uključujući edukatore iz Catholic Education Western Australia (CEWA) i O’Dea High School iz Seattlea — zamolili da podijele savjete koje su prikupili tijekom godina rada na području učenja na daljinu.

No, želimo napraviti i više. Microsoft Teams besplatno je dostupan za obrazovne institucije putem Office 365 A1 ponude. To omogućava potpuno besplatan prilagođeni centar za timski rad učenika uz pomoć Teamsa koji uključuju video sastanke, online verzije Office 365 aplikacija, kao i alate za usklađivanje te zaštitu informacija.

Prijelaz u virtualnu učionicu

Dok škole prelaze u virtualno okruženje, Teamsi mogu osigurati online učionicu koja objedinjuje virtualne veze licem-u-lice, zadatke, datoteke i razgovore na jednoj platformi kojoj se može pristupiti putem mobilnog telefona, tableta, računala ili preglednika.

Kako bi pomogli da taj proces bude što jednostavniji, kreirali smo upute najboljih praksi za voditelje škola i IT službu kako bi sve mogli brzo postaviti i pokrenuti te da bi njihovi učenici i osoblje mogli početi komunicirati na daljinu. Kada su Teamsi postavljeni, edukatori i osoblje imaju mogućnost kreiranja vlastitih satova u Teamsima, dodavanja odabranih učenika, dijeljenja lekcija, kreiranja zadataka, virtualne suradnje u stvarnom vremenu te ocjenjivanja i pružanja personaliziranih povratnih informacija - sve na jednom mjestu.

Evo nekoliko brzih savjeta stručnjaka edukatora koji će vam pomoći da krenete:

Napravite interaktivne diskusije sa svojim razredom dijeleći zaslon da predstavite lekciju i potaknete učenike da postavljaju pitanja koristeći opciju chata.

Možete prikazati film dijeleći audio svog sustava na sastanku.

Tijekom predavanja, možete moderirati razrednu raspravu - možete koristiti opciju mute za učenike, učiniti ih prezenterima ili, ako je potrebno, isključiti ih sa sastanka. Snimite svoje predavanje da ga učenici mogu ponovo pogledati kad budu htjeli.

Snimite razredno predavanje u slučaju da neki učenici ne mogu prisustvovati predavanju uživo.

Za provjeru znanja možete jednostavno kreirati i ocjenjivati kvizove u Teamsima koristeći Microsoft Forms.

Obavijestite svoje učenike o svom radnom vremenu te kada vam se mogu obratiti s pitanjima.

Potaknite učenike da koriste Immersive Reader u Teamsima, koji će im pomoći da pročitaju poruke i razumiju upute za zadatak, što će im omogućiti da naprave što je potrebno i daju svoj doprinos.

Kreirajte Zabavni kanal. Napravite virtualni znanstveni sajam ili grupu za čitanje poezije. Ovo će biti zanimljivo s učenicima svih dobnih skupina.

Pružanje podrške i treninga za edukatore i osoblje

Želimo podržati edukatore pomoću praktičnih i profesionalnih savjeta te korisnih informacija koje će im pomoći da oni i njihovi učenici ostanu motivirani i angažirani tijekom učenja. Kreirali smo niz webinara kojima se može pristupiti na zahtjev, a namijenjeni su edukatorima koji žele početi koristiti Teamse te resurse s našeg Microsoft Educator Centra. Na taj način pomažemo novim i postojećim korisnicima da postave i pokrenu sve što potrebno za rad. Pozivamo vas da se pridružite i našoj novoosnovanoj Zajednici za učenje na daljinu (Remote Learning Community), gdje edukatori koji pokreću programe učenja na daljinu širom svijeta dijele najbolje prakse, a naš Microsoft Education tim odgovara na pitanja u stvarnom vremenu.

Webinari: Početak rada s Teamsima

Resursi za učenje: temeljne vještine za podučavanje online

Pridružite se Remote Learning Communityju: povežite se s edukatorima, IT stručnjacima i Microsoft stručnjacima

Kreirajte Teamse za svoje različite sveučilišne odjele

Prilagodite se radu od kuće

Pomozite učenicima da ostanu angažirani

Nastaviti poticati angažman učenika i fokusirano učenje izvan učionice može biti izazov, pogotovo za one koji prvi puta prelaze na učenje na daljinu. I edukatori i roditelji trebaju podršku svojih škola da bi sve funkcioniralo. Da bismo pomogli roditeljima i učiteljima da podrže djecu, kreirali smo Vodič za učenje na daljinu za učenike i roditelje.
Za edukatore, alati poput Flipgrida, Skypea u učionici Classroom, i Minecraft: Education Editiona mogu također pomoći dan učiniti raznovrsnijim i učenicima dati mogućnosti komuniciranja i demonstracije učenja na nove načine.

Budite zdravi i puni energije: Učenje od kuće može biti novo iskustvo za učenike. Potaknite ih da naprave pauze između satova da se razgibaju, hidriraju ili jednostavno malo isključe.

Budite fokusirani: Pronađite mirno mjesto na kojem se mogu fokusirati na lekciju uz minimum ometanja.

Ostanite povezani: Škola je važna iz društvene perspektive. Nemogućnost da svakodnevno vide svoje prijatelje uživo učenicima može teško pasti. Pomognite im da se prilagode toj novoj stvarnosti potičući ih da zakažu zajednički termin za ručak s razrednim kolegama da ostanu povezani. Ako su bolesni ili se iz nekog razloga ne mogu pridružiti, podsjetite ih da promijene svoj status ili postave poruku u svom statusu da bi to njihovi razredni kolege znali.

Motivirajte svoj razred: Koristite Teamse da tijekom tjedna potaknete zabavne izazove kreirajući kanal za zabavne aktivnosti. Na primjer, organizirajte natjecanje u kuhanju da bi učenici na kanalu podijelili svoje kulinarske kreacije. Odajte priznanje svojim učenicima šaljući im Pohvalu putem kanala, što će inspirirati više učenika da sudjeluju.

Oživite svoje lekcije: Učinite lekcije interaktivnima omogućavajući Školsku ploču u Teamsima uživo tijekom predavanja. Neka učenici na ploči riješe matematički problem ili demonstriraju svoje umjetničke vještine, baš kako bi to napravili i u fizičkoj učionici.

Pojedinačno se povežite s učenicima: Može biti teško procijeniti kako učenicima ide bez da ih vidite uživo - zato je pojedinačno povezivanje vrlo bitno. Možete podržati učenike putem chata 1:1, kreirati sigurno okruženje za učenike da postave svoja pitanja i dobiju dodatnu pomoć ako je trebaju.

Nadam se da vam ovi savjeti naše zajednice edukatora pomažu da kreirate angažirano okruženje za učenje na daljinu u kojem i učenici i edukatori mogu ostati povezani. Svjesni smo da upravljanje ovim novim načinom učenja predstavlja niz izazova koji su novi za sve na koje utječu. Naš tim je putem naše nove Zajednice za učenje na daljinu dostupan da odgovori na pitanja koja imate vezano uz učenje na daljinu. Nadamo se da ćemo vam pomoći da ovaj prijelaz bude što jednostavniji za vas. Ostanimo u kontaktu i javite nam što još možemo učiniti.