Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10
Antonio Jularić

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Konkretnije, Storage Sense je zamjena za Disk Cleanup i princip rada mu je identičan, uklanja nepotrebne dokumente i datoteke kako bi oslobodio prostor na uređaju. Samo, u trenucima kad Storage Sense pita korisnika što sve obrisati, ne nudi isključivo nepotrebne stvari nego i uključuje Downloads mapu, u kojoj se može nalaziti mnogo toga što korisniku treba.

Ipak, postoji način kako spriječiti tako nešto. Jer, Storage Sense tretira Downloads mapu kao privremenu pa sve što se nalazi u njoj duže od 30 dana tretira se kao nepotrebno. Korisniku je dovoljno postaviti Donwloads kao trajnu mapu, odnosno dio za pohranu, čime se uklanja potreba za brisanjem sadržaja u njoj.

Jednostavnije, to se može postići tako da se otvori Settings aplikacija, a najbrži način za to je pritisak na Windows tipku i slovo I. Zatim, potrebno je kliknuti na System i na lijevoj strani pronaći Storage. U "Storage Sense" dijelu s desne strane nalazi se "Change how we free up space automatically" (hrv., promijeni način na koji se automatski oslobađa prostor). Poslije je potrebno otvoriti "Delete files in my Donwloads folder" (hrv., obriši datoteke u Downloads mapi) i izabrati "Never" (hrv., nikad).

Kad se sve to obavi, Storage Sense će čak i kad se pokreće automatski izbjeći brisanje sadržaja Downloads mape, što je iznimno korisno i zgodan je dodatak za rad svakom korisniku koji ne stigne misliti na svaki detalj vezan uz računalo, ali volio bi da je ono u "top formi".