Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Foto: Antonio Jularić

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Konkretnije, Storage Sense je zamjena za Disk Cleanup i princip rada mu je identičan, uklanja nepotrebne dokumente i datoteke kako bi oslobodio prostor na uređaju. Samo, u trenucima kad Storage Sense pita korisnika što sve obrisati, ne nudi isključivo nepotrebne stvari nego i uključuje Downloads mapu, u kojoj se može nalaziti mnogo toga što korisniku treba.

Ipak, postoji način kako spriječiti tako nešto. Jer, Storage Sense tretira Downloads mapu kao privremenu pa sve što se nalazi u njoj duže od 30 dana tretira se kao nepotrebno. Korisniku je dovoljno postaviti Donwloads kao trajnu mapu, odnosno dio za pohranu, čime se uklanja potreba za brisanjem sadržaja u njoj.

Jednostavnije, to se može postići tako da se otvori Settings aplikacija, a najbrži način za to je pritisak na Windows tipku i slovo I. Zatim, potrebno je kliknuti na System i na lijevoj strani pronaći Storage. U "Storage Sense" dijelu s desne strane nalazi se "Change how we free up space automatically" (hrv., promijeni način na koji se automatski oslobađa prostor). Poslije je potrebno otvoriti "Delete files in my Donwloads folder" (hrv., obriši datoteke u Downloads mapi) i izabrati "Never" (hrv., nikad).

Kad se sve to obavi, Storage Sense će čak i kad se pokreće automatski izbjeći brisanje sadržaja Downloads mape, što je iznimno korisno i zgodan je dodatak za rad svakom korisniku koji ne stigne misliti na svaki detalj vezan uz računalo, ali volio bi da je ono u "top formi".

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.