Kako spiskati 100 milijuna funti na BBC način

Kako spiskati 100 milijuna funti na BBC način
Fotolia (ilustracija)

Ako ste možda pomislili kako se samo kod nas događaju promašeni ili namješteni informatički projekti, evo jednog u kojem je potrošena vrtoglava suma novca i pritom nije napravljeno ništa. Posljedica uludo potrošenih 100 milijuna funti na Digital Media Initiative (DMI) koštalo je posla BBC-eva glavnog tehničkog direktora Johna Linwooda.

Iako je BBC napustio još srpnju ove godine, dosad nitko u javnost nije želio izlaziti u javnost jer je postojao neki prešutni dogovor, iako su svi u branšu Velikoj Britaniji jako dobro znali kako je uludo upropašten projekt koji je trebao omogućiti stvaranje jedne velike digitalne arhive svih BBC-evih materijala dostupan nakon toga svim medijskim platformama.

Iako je glavni direktor BBC-a Tony Hall  kazao je kako je projekt zaustavljen zbog trošenja novca pretplatnika, dakle javnog novca jer projekt ne samo da nije bio dobro vođen, već je bio i krivo postavljen. Neki pak tvrde kako je bilo i namještana natječaja, te izvlačenja novca iz BBC-a, no kako je istraga i dalje u tijeku još uvijek se ne zna niti točno koliko je novca propalo.

Zanimljivo je da Hall ističe kako ovakvi tehnološki projekti znaju neslavno završiti, no ipak 100 milijuna funti je lijep novac. Pritom treba istaknuti kako je Linwood bio vrlo uspješan kada je riječ o projektu Olimpijski igara koje su 2012. godine održane u Londonu.